TikTok-afhængige teenagere har dårligere arbejdshukommelse

Teenagere, der er afhængige af TikTok, klarer sig dårligere i hukommelsestest end ikke-afhængige, viser nyt studie, som dog ikke har undersøgt, om der er en kausalitet.

TikTok-afhængige teenagere har dårligere arbejdshukommelse

Et hold af kinesiske forskere har undersøgt, hvilken indvirkning afhængighed af TikTok har på teenageres mentale velvære og arbejdshukommelse. De teenagere, der viste vanedannende tendenser, klarede sig dårligere i en hukommelsestest, hvor de skulle gengive talsekvenser. Det viser en ny undersøgelse offentliggjort i International Journal of Environmental Research and Public Health.

Læs også: Sådan former teknologi samfundet og kaprer menneskers hjerne

TikTok-afhængighed undersøgt blandt kinesiske teenagere

De to forskere Peng Sha og Xiaoyu Dongs forskning peger på, at afhængighed af TikTok kan svække arbejdshukommelsen. Tidligere forskning har vist, at depression og angst kan nedsætte arbejdshukommelseskapaciteten.

De kinesiske forskerne havde derfor som hypotese, at der kan være en sammenhæng mellem lavere arbejdshukommelseskapacitet og stigende tilfælde af depression og angst blandt unge storforbrugere af sociale medier.

Forskerne udsendte derfor et spørgeskema til 3 036 kinesiske gymnasieelever, som oplyste, at de jævnligt brugte TikTok. Respondenterne gennemførte en tilpasset udgave af skalaen Smartphone addiction scale (SAS), hvor ordet ”smartphone” var udskiftet med ”TikTok”. På den måde kunne forskerne måle graden af TikTok-afhængighed, og i hvilken grad TikTok forstyrrer hverdagen og forårsager abstinenser. Dertil oplyste de studerende også, om de havde depression, angst og stress.

Eleverne gennemførte også test, der undersøgte deres sproglige hukommelsesspændvidde. I testen skulle eleverne gentage nummersekvenser enten i samme rækkefølge eller baglæns.

Læs også: Apple udnytter gruppepres blandt teenagere til at sælge flere iPhones

Tiktok-afhængige teenagere husker dårligere end gennemsnittet

Forskerne fandt frem til, at de studerende, der viste tegn på TikTok-afhængighed, klarede sig dårligere i undersøgelsen af deres sproglige hukommelsesspændvidde. De afhængige teenagere scorede også højere i undersøgelsen af depression, angst og stress. Det indikerer, at unge, som er afhængige af TikTok, er mere tilbøjelige til at opleve depression, angst og stress, som altså påvirker arbejdshukommelseskapaciteten negativt.

Da studiet ikke undersøger en årsagssammenhæng, men blot sammenhæng, kan det ikke påvise, at TikTok direkte fører til nedsat arbejdshukommelseskapacitet. Det kan også vise sig at forholde sig omvendt – at depression, angst og stress forårsager TikTok-afhængighed – eller begge veje.

Forskerne opfordrer derfor til, at der gennemføres en længdesnitundersøgelse for at kunne kaste lys over sammenhængen mellem mental sundhed, afhængighed af TikTok og tab af hukommelse over tid.

Læs også: Nyheder om mennesket og teknologi