TikTok undersøges for at skade unges mentale helbred

Statsadvokater i USA skal undersøge, om det sociale medie TikTok er til skade for unges mentale helbred, og om firmaet bag har været klar over skadevirkningerne.

TikTok undersøges for at skade unges mentale helbred

En landsdækkende undersøgelse foretaget af amerikanske statsadvokater skal se på, om det sociale medie TikTok designer, driver og promoverer den sociale medieplatform til børn, unge og teenagere på en måde, der forårsager skade på eller forværrer deres fysiske og mentale helbred.

Det skal derfor undersøges, om TikTok har overtrådt amerikanske delstaters forbrugerbeskyttelseslove.

Sociale medier må ikke skade unge

“Børn og teenagere kæmper allerede med problemer som angst, socialt pres og depression. Vi kan ikke tillade, at de sociale medier skader deres fysiske sundhed og mentale velbefindende yderligere. Statsadvokater har en forpligtelse til at beskytte unge mennesker og søge flere oplysninger om, hvordan virksomheder som TikTok påvirker deres daglige liv,” lyder det fra Maura Healey, der er statsanklager i delstaten Massachusetts, og som leder undersøgelsen.

Undersøgelsen vil se på de skader, som brug af TikTok kan forårsage hos unge mennesker, og hvad TikTok i forvejen har vidst om disse skader. Der vil også blive kigget på de metoder og teknikker, som TikTok gør brug af til at øge unges engagement i appen, herunder mekanismer til at øge den tid, som unge bruger på TikTok og hvor ofte de bruger det.

Læs også: Sådan former teknologi samfundet og kaprer menneskers hjerne

TikTok: Sætter pris på fokus på unges sikkerhed

Det er langt fra første gang, at TikTok er kommet i søgelyset for at have en negativ indflydelse på unges mentale helbred. Det er velkendt, at det sociale medies endeløse visning af korte videoklip forårsager afhængighed og kan forstærke negative følelser.

Over for mediet CNBC har en talsperson udtalt følgende som reaktion på undersøgelsen:

”Vi går meget op i at skabe en oplevelse, der hjælper med at beskytte og støtte vores fællesskab, og vi sætter pris på, at statsadvokaterne fokuserer på yngre brugeres sikkerhed. Vi ser frem til at give oplysninger om de mange sikkerheds- og privatlivsbeskyttelser, som vi tilbyder teenagere,” siger talspersonen.

Undersøgelse kan også få betydning for andre sociale medier

Hvis undersøgelsen tvinger TikTok til at ændre på sin effektive algoritme, kan det vise sig også at få konsekvenser for andre sociale medier. Instagram, YouTube, Facebook og Twitter har gennem de seneste år lånt funktioner fra TikTok og kan derfor også risikere at stå med samme problemer som TikTok.

Det sociale medie Instagram er i forvejen ramt af lignende problemer. I efteråret 2021 kom Facebook i søgelyset, da den tidligere Facebook-medarbejder Frances Haugen lækkede interne dokumenter om en undersøgelse, der viste, at Instagram er skadeligt for teenageres mentale helbred.

Læs også: Nyheder om mennesket og teknologi