IoT-standarden Matter skal gøre smart home nemt og brugervenligt

Smart home har ikke haft den ventede succes, men det skal standarden Matter lave om på. Nu skal det smarte hjem være mere brugervenligt, fleksibelt og pålideligt.

IoT-standarden Matter skal gøre smart home nemt og brugervenligt

Det smarte hjem er blevet spået en stor fremtid, men det er indtil videre går det ikke helt som forventet. Spørger man nogle af de største teknologivirksomheder, er Matter løsningen på netop det og løsningen, der skal fremover skal gøre det smarte hjem lettilgængeligt for alle.

Netop tilgængeligheden er den måske største udfordring med den nuværende generation af smart home: Det er ikke for alle. Skal man i dag bygge et smart home, kræver det teknisk snilde – og her står mange forbrugere af. Det er smart home-standarden Matters fornemmeste mål at gøre det simpelt at bygge et smart hjem.

Fremover skal forbrugerne kigge efter ovenstående logo, når de kaster sig ud i at bygge et smart hjem. Bag Matter, som tidligere hed Project CHIP, står store internationale virksomheder som Apple, Google, Amazon, Samsung, Zigbee Alliance og en masse andre, hvor formålet at skabe en samlet standard for smarte hjem.

Læs også: Dyrk mad i det smarte hjem

Lettere og hurtigere opsætning

Matter betyder, at produkter og systemer udviklet med afsæt i standarden, taler samme sprog og arbejder sammen i netværket. Det skulle gerne resultere i et bedre samspil mellem de forbundne enheder på tværs af producenter. Det sikrer, at smart home-oplevelsen bliver enklere, mere pålidelig og fuldstændig sikker.

Opsætningen af smart home, og udstyr dertil, vil være meget lettere, når produkter understøtter Matter. Opsætningen bliver simplificeret, og produkter med Matter vil virke gnidningsløst sammen. Idéen er, at forbrugeren blot skal sætte det nye smart home-produkt i stikkontakten, scanne en QR-kode og derefter være klar til brug.

Læs også: 5 største trends inden for forbrugerteknologi i 2022

Opsætning – én gang for alle

Smart home-produkter i dag kan forbindes til flere platforme og digitale assistenter, men skal opsættes til hver enkelt. Det er både besværligt og meget lidt brugervenligt. Med Matter bliver denne del også lettere.

Med Matter kan man købe et nyt smart home-produkt og klare opsætningen på én platform, hvorefter det vil være klar til brug på alle de platforme, hjemmet benytter.

Smart home-produkter med Matter har simplere opsætning, og kræver kun opsætning én gang, hvorefter det vil være tilgængeligt på alle platforme i hjemmet.

Nogle smart home-produkter giver i dag udfordringer, når internettet går ned. Også denne del skal Matter tage hånd om. Selvom internetforbindelsen skulle gå tabt, vil der stadig være en lokal forbindelse til ting i smart-hjemmet.

Læs også: Fordele og ulemper ved det smarte hjem

Det kan blive en dyr affære

For forbrugerne kan det dog hurtigt blive en dyr omgang. De, der allerede har bygget et smart home, kan komme til at rende ind i kompatibilitetsproblemer, hvor nogle af deres produkter understøtter Matter og andre ikke gør. The Connectivity Standards Alliance, som står bag Matter, forklarer, at målet er, at alle kompatible smart home-produkter skal understøtte Matter. Men ikke alle vil kunne opdateres, hvorved forbrugere kan blive nødt til at opgradere flere produkter i smart-hjemmet.

Læs også: Nyheder om smart home