Nyt center for sensorteknologi skal gøre verden grønnere

GTS-instituttet FORCE Technology har åbnet Center for avanceret sensorteknologi, som skal være med til at sikre Danmarks konkurrenceevne inden for avancerede sensorteknologier.

Nyt center for sensorteknologi skal gøre verden grønnere

Overalt i samfundet bliver der i stigende grad installeret intelligente sensorer eksempelvis til at styre strøm både i offentlige og private rum eller til at vande afgrøder på markerne mere effektivt.

Med udbredelsen af kunstig intelligens (AI) og internetforbundne produkter (IoT) som eksempelvis sensorer er behovet for at kunne teste produkter og mødes med andre interessenter, der arbejder med avancerede sensorer, steget.

Det behov skal det nye Center for avanceret sensorteknologi (CAST) imødekomme. Det er FORCE Technology – et af de syv GTS-institutter i Danmark – der står bag centeret. Centeret gør det muligt for danske virksomheder og videninstitutioner, der arbejder med sensorer, at teste sensorteknologi, samarbejde med eksperter på området og få rådgivning fra FORCE Technologies’ eksperter.

Læs også: Smart home: Se fordele og ulemper ved det smarte hjem

Hvad skal Center for avanceret sensorteknologi (CAST) bruges til?

  • Understøtte ideer og projekter, der opstår på universiteterne, for eksempel SkyLab på DTU
  • Etablere relationer til investorer eller virksomheder, der kan producere, videreudvikle eller ønsker at benytte den avancerede sensorteknologi
  • Validere ny sensorteknologi og dermed hjælpe med at få idé omsat til produkt, der er markedsgodkendt og -parat
  • Øge innovationen i særligt de små og mellemstore virksomheder, for eksempel gennem sparring om prototyper
  • Assistere danske deep tech-startups inden for sensorteknologi og understøtte deres kommercielle skalering og ekspansion til nye markeder

Kilde: FORCE Technology

Vil styrke Danmarks konkurrenceevne
CAST har til formål at bygge bro mellem de forskellige aktører, der arbejder med avanceret sensorteknologi. Planen er derfor, at den teknologi, som udvikles på universiteter og på forskningsinstitutioner, når ud til danske virksomheder – særligt de små og mellemstore – som kan integrere løsningerne i samfundet. Det vil være med til at styrke Danmarks konkurrenceevne på området, lyder det.

”Center for avanceret sensorteknologi skal styrke økosystemet inden for sensorteknologi og skabe bedre vilkår for, at for eksempel det danske startup-miljø kan stå stærkere i konkurrencen med udlandet, når det gælder sensor-løsninger. Det vil styrke Danmarks konkurrenceevne og skabe vækst,” siger Hanne Christensen, direktør i FORCE Technology.

Eks­empler på IoT-sen­sor­er

  • Tempe­ra­tur­sen­sor
  • Fug­tig­heds­sen­sorer
  • Tryk­sen­sor
  • Nær­heds­sen­sor
  • Ni­veau­sen­sor
  • Acce­le­ro­meter
  • Gy­ro­skop
  • Gas­sen­sor
  • In­fra­rød sen­sor
  • Op­tisk sen­sor

Skal understøtte grøn omstilling og digitalisering
Ifølge Hanne Christensen står danske virksomheder i to store og vigtige transformationer: Den grønne og den digitale. Netop denne ’twin transition’, som hun kalder den, vil det nye center være med til at understøtte, forklarer hun.

”Center for avanceret sensorteknologi skal netop kombinere det grønne og det digitale. Sensorer giver os data og et oplyst grundlag at træffe de bedste beslutninger på, og dermed kan de få afgørende betydning for, at vi gør det rigtige og mest bæredygtige, når vi arbejder med den grønne omstilling,” siger Hanne Christensen.

FORCE Technology inviterer derfor alle interessenter, der arbejder med avancerede sensorer, til at udnytte det nye center, som åbnede 1. december 2021. Små nystartede iværksættere, store veletablerede virksomheder, deep tech investorer, klynger, universiteter og myndigheder er alle velkomne, lyder det.

CAST er blevet etavleret med midler fra Uddannelses- og forskningsstyrelsen, som indgår såkaldte resultatkontrakter med de danske GTS-institutter. Den nuværende kontrakt, og dermed også CAST, løber frem til 2024. Læs mere om CAST på FORCE Technologies’ hjemmeside.

Læs også: Nyheder om smart-home og IoT