Smartphone-app kan advare mod blodpropper

Med en enkelt dråbe blod, en smartphone og et kamera har forskere udviklet en ny mere effektiv og billigere metode til at spotte blodpropper i tide.

Smartphone-app kan advare mod blodpropper

Blodpropper dannes naturligt som en måde at stoppe blødning på, når nogen kommer til skade. Men blodpropper hos patienter med medicinske problemer, for eksempel mekaniske hjerteklapper eller andre hjertesygdomme, kan føre til et slagtilfælde eller hjerteanfald.

Derfor tager millioner af mennesker blodfortyndende medicin, som gør det sværere for deres blod at størkne.

Kan lette testprocessen meget og gøre den billigere

For at skabe den mest sikre oplevelse med blodfortyndende medicin skal patienterne ofte testes, og det foregår normalt på et laboratorium på en klinik. Det kan også gøres ved at bruge et dyrt testsystem til hjemmetestning. Forskere fra University of Washington har måske fundet en ny metode, der kan lette testprocessen meget – og det til en langt lavere pris.

De har udviklet en ny blodproptest, der kun bruger en enkelt dråbe blod, en smartphone-vibrationsmotor og et kamera. Systemet omfatter et plastiktilbehør, der holder en lille kop under telefonens kamera.

En dråbe blod kommes i koppen, som indeholder en lille kobberpartikel og et kemikalie, der starter blodpropprocessen. Derefter ryster telefonens vibrationsmotor bægeret, mens kameraet overvåger partiklens bevægelse, som bliver langsommere og derefter stopper med at bevæge sig, efterhånden som blodproppen dannes.

Samme nøjagtighed som kommercielle standardinstrumenter

Metoden ligger inden for nøjagtighedsområdet for kommercielle standardinstrumenter på området, forklarer seniorforfatter Shyam Gollakota, UW-professor på Paul G. Allen School of Computer Science & Engineering.

For at bevise konceptet startede holdet med plasma, en komponent i blodet, som er gennemsigtig og derfor lettere at teste. Forskerne testede plasma fra 140 anonymiserede patienter på University of Washington Medical Center. Holdet undersøgte også plasma fra 79 patienter med kendte problemer med blodpropper. For begge disse tilstande opnåede testen resultater, der lignede de kommercielt tilgængelige test.

Patienter, der kan teste derhjemme, skal kun opsøge en læge, hvis testen viser, at de befinder sig uden for det ønskede interval, forklarer medforfatter Dr. Kelly Michaelsen, assisterende professor i anæstesiologi og smertemedicin på UW School of Medicine.

Se også: Hvordan vil teknologien forme vores liv?

Proof-of-concept-fase

Metoden er stadig i en proof-of-concept-fase, og forskerne har offentliggjort koden og undersøger mulighederne for kommercialisering samt yderligere test. Alle test er hidtil blevet udført i laboratoriet, og det næste skridt er at arbejde med patienter for at teste dette system i hjemmet.

Forskerne ønsker også at se, hvordan systemet klarer sig i udviklingsområder og -lande, hvor der ikke er samme sundhedsmuligheder som i udviklede lande.

Testen og undersøgelsen er udgivet i tidsskriftet Nature.

Se også: Nyheder om fremtidens teknologi