Google lancerer kombineret søgning med billede og tekst

Google har lanceret en ny funktion i appen Lens, som nemt lader brugere præcisere deres billedsøgninger ved at tilføje tekst. Se den smarte funktion her.

Google lancerer kombineret søgning med billede og tekst

Google har længe givet brugere mulighed for enten at søge via tekst eller billeder – og siden 2017 har Google haft den mere sofistikerede billedsøgningsteknologi Lens, der automatisk scanner kameraet i en smartphone for objekter.

Nu kombinerer Google de to søgeteknikker med en ny funktion kaldet multisøgning. Funktionen er at finde i appen Lens til Android og iOS og går i al sin enkelthed ud på, at man først skal vælge et eksisterende billede fra ens galleri eller tage et nyt med kameraet i appen.

Hidtil har det været den eneste måde at billedsøge på, men den nye funktion gør det altså også muligt at supplere med en tekstsøgning, så man kan specificere sin søgning yderligere.

I et eksempel fra Google søges der først med et billede af en kvinde med en karrygul kjole, hvor Google Lens finder en lang række søgeresultater på kjoler, der ligner denne. Men ved at tilføje søgeordet ”grøn” forvandles alle søgeresultaterne til kjoler i samme stil, blot i grøn.

Google nævner også to andre eksempler på søgninger. Man kan eksempelvis tage et billede af et spisebord og præcisere søgningen med søgeordet ”sofabord” for at finde et matchende bord. Eller man kan tage et billede af en rosmarinplante og tilføje søgeordet “pasning”.

Læs også: Hvad er software og it, og hvilken betydning har det for samfundet?

Vil være muligt at stille spørgsmål i fremtiden

Google oplyser, at søgealgoritmen i Lens fungerer ved brug af kunstig intelligens. Google vil også undersøge, hvordan søgeoplevelsen kan forbedres med ”Multitask Unified Model” (MUM), som er en ny og eksperimentel visuel søgealgoritme, som Google præsenterede i september 2021.

Algoritmen vil gøre det muligt at tage billeder af eksempelvis en skjorte med et karakteristisk mønster, hvortil brugeren kan tilføje et spørgsmål på samme måde, som man med denne nye funktion kan tilføje et søgeord. Til billedet med skjorten kan man eksempelvis søge efter ”sokker med dette mønster”, og straks finder algoritmen sokker med samme mønster som skjorten på ens billede.

I første omgang er multisøgning i Lens kun tilgængelig som en betafunktion i USA. Google oplyser, at funktionen i skrivende stund fungerer bedst til søgninger, der relaterer sig til køb af produkter.

Læs også: Nyheder om software og it-løsninger