Nyt program skal kommercialisere lovende akademiske projekter

Det nye innovationsprogram SPARK Denmark skal klæde forskere på til at kommercialisere resultatet af deres forskning eller innovative idé og tiltrække investorer.

Nyt program skal kommercialisere lovende akademiske projekter

Når det gælder grundforskning inden for life science og antallet af registrerede patenter per indbygger inden for biotek og medtek, er Danmark førende. Men knap så godt går det, når det kommer til at kommercialisere og bruge denne ekspertviden til at rejse startkapital uden for universitetsmiljøerne. Det skal innovationsprogrammet SPARK Denmark lave om på.

SPARK-programmet startede ved Stanford Universitet i 2006 og har siden spredt sig til et globalt program fordelt i 40 lande. Nu har det også fundet vej til Danmark, efter Novo Nordisk Fonden har etableret SPARK Denmark og bevilget 44 millioner kroner.

Læs også: Her er alle danske it-uddannelser og uddannelser inden for teknologi

Bygger bro mellem den akademiske verden og erhvervslivet

SPARK-programmet har et simpelt formål: At forbedre overgangen af lovende akademiske projekter fra de fem største universiteter i Danmark (KU, AAU, AU, SDU og DTU), så de ender som løsninger og produkter til gavn for patienter og samfundet.

For at det kan ske, skal programmet også klæde forskere på til at kommercialisere resultatet af deres forskning eller innovative idé og desuden tiltrække investorer. Der stilles derfor også en bred kreds af industrieksperter, der fungerer som mentorer, startkapital, uddannelsesseminarer og internationale SPARK Summits til rådighed.

“Erfaringerne fra udlandet viser, at det er nødvendigt at bygge bro mellem den akademiske verden og erhvervslivet. Når akademiske forskere får adgang til udviklings- og kommerciel ekspertise fra industrien, sikrer det, at flere nye innovative opfindelser og løsninger kommer på markedet. Foruden at give de enkelte projekter et løft er SPARK-programmet med til at styrke den danske talent-pipeline, så virksomhederne også i fremtiden kan rekruttere de bedste hoveder inden for deres felt. Desuden giver programmet et stort karrieskub til de enkelte forskere og innovatorer,” siger Mikkel Skovborg, Senior Vice President, Innovation, Novo Nordisk Fonden.

Første ansøgningsrunde til maj

Den første ansøgningsrunde, hvor projekter kan søge om en bevilling, finder sted i maj-juni 2022. I de første fem år vil op til 45 projekter modtage en bevilling.

Målgruppen for SPARK-programmet spænder fra ph.d.-studerende til erfarne professorer fra alle danske universiteter og hospitaler.

Læs også: Nyheder om uddannelse og studieliv