CO₂-ædende bakterier genanvender kulstof fra skorstensrøg

Forskere fra Aarhus Universitet har udviklet en metode, der omdanner CO₂ i skorstensrøg fra industrier til brugbare produkter ved hjælp af mikroorganismer.

CO₂-ædende bakterier genanvender kulstof fra skorstensrøg

Forskere fra Aarhus Universitet har udviklet en banebrydende teknologi, der gør det muligt at omdanne CO₂ fra røggas direkte til brugbare produkter som brændstoffer og kemikalier.

Teknologien genbruger CO₂ som råmateriale i stedet for at lagre den som fast stof, som det sker i konventionel CO₂-fangst og -lagring.

”I en netto-nul-fremtid er vi nødt til at benytte os af teknologi, hvor vi genbruger den CO2, vi indfanger, i stedet for at blive ved med at hive mere op af jorden,” siger Amalie Kirstine Hessellund Nielsen, der er ph.d.-studerende ved Institut for Bio- og Kemiteknologi og en af hovedforfatterne bag forskningen.

Se også: Greentech: Disse grønne teknologier skal løse klimaproblemerne

Hvad er CO₂-fangst og -lagring?

Som navnet indikerer, er fangst, lagring og anvendelse af CO₂ (forkortet CCU eller CCUS) en proces, hvor man opsamler kuldioxid (CO₂), for eksempel fra røgen fra kraftvarmeværker. Det er dermed en måde, hvorpå man kan reducere drivhusgasudledningerne.

En form for lagring er geologisk CO₂-lagring (CCS), hvor CO₂ lagres fysisk i underjordiske hulrum eller som kemiske forbindelser. CCUS gør det også muligt at konvertere den indfangede CO₂ til kemikalier eller grønne brændstoffer. Denne proces kaldes Power-to-X (PtX).

Bakterier omdanner kulstof til brugbare produkter

Den nye metode bygger på en anden slags CO2-fangst kaldet Carbon Capture and Utilisation (CCU), hvor der foretages en såkaldt aminskrubning. Ved hjælp af kemikalier fjernes og omdannes CO₂ direkte i fangstenheder ved brug af langt lavere temperaturer end normalt, og der kræves ikke nogen raffinering som i andre krævende processer.

”Mikroorganismer er hyperspecialiserede i processen med at optage og omdanne CO2 og har forfinet denne proces gennem milliarder af år. Det udnytter vi i vores bioreaktorer, så i stedet for at bruge varme tilsætter vi mikroorganismer, der kan hive CO2’en væk fra kemikalierne og lader os spare varmeregningen,” siger Mads Ujarak Sieborg, der er postdoc ved Institut for Bio- og Kemiteknologi og også hovedforfatter på den nye forskning.

Mikroorganismerne optager kulsoffet gennem deres metabolisme (stofskifte) og omdanner det til brugbare produkter som metan, eddikesyre og andre kemiske byggeblokke, der kan genanvendes i industrien.

Teknologien er stadig under udvikling, men forskerne håber, at dens lave omkostninger og evne til at skabe værdifulde produkter vil gøre den attraktiv for flere industrier.

Perspektivering

Brugen af mikroorganismer til at reducere CO₂ har et stort miljømæssigt potentiale. Mikroorganismer kan omdanne CO₂ fra røggasser til brugbare produkter som brændstoffer og kemikalier, hvilket mindsker udledningen af drivhusgasser.

Processen kræver mindre energi end traditionelle metoder og understøtter en cirkulær økonomi ved at genanvende kulstof frem for at udvinde nye fossile ressourcer. Dette bidrager til at reducere klimabelastningen og fremmer den bæredygtige omstilling i industrien, som er nødvendig for at nå de globale klimamål.

Se også: Nyheder om klima og grøn teknologi