Hypet AI-virksomhed kollapser og går konkurs med et brag

AI-startupvirksomheden Builder.ai, som engang var vurderet til over 1 milliard dollar og støttet af giganter som Microsoft og SoftBank, er gået konkurs.

Hypet AI-virksomhed kollapser og går konkurs med et brag

Virksomheden, der lovede udviklere at gøre det lige så nemt at udvikle en app som at bestille en pizza, løb tør for likviditet, efter en investor beslaglagde 37 millioner dollar.

Manpreet Ratia overtog i marts rollen som administrerende direktør, men formåede ikke at redde selskabet fra gæld og tidligere ledelsesfejl, der påførte virksomheden en gæld på flere hundrede millioner dollar.

Grundlæggeren Sachin Dev Duggal er senest mistænkt i en indisk hvidvasksag.

Se også: Sådan kommer du i gang som iværksætter og starter egen virksomhed

Mange AI-startups mangler reel værdi

Mange AI-startups kæmper i dag med at omsætte deres AI-løsninger til reelle, brugbare og rentable løsninger. Eksemplet med Builder.ai illustrerer dette problem tydeligt. Trods massiv kapitaltilførsel og en milliardvurdering kollapsede virksomheden, fordi den ikke formåede at etablere en stabil indtægtskilde eller levere det produkt, som folkene bag startupvirksomheden lovede.

I USA står AI-virksomheder for 40 procent af den samlede kapitalrejsning blandt amerikanske startups i 2024. Alligevel tjener de færreste af dem faktisk penge. Mange er stadig afhængige af kapitalindsprøjtninger og bruger overdrevne og ofte usande løfter om deres AI-løsningers formåen til at fastholde investorernes interesse.

Udviklingen peger på en strukturel udfordring: Hypen omkring kunstig intelligens har skabt et marked, hvor der fokuseres mere på potentialet end på produktet. Resultatet er, at virksomheder lancerer ufærdige eller ikke-skalerbare løsninger i jagten på vækst og værdiansættelse – ikke på reel anvendelighed.

Uden en bæredygtig forretningsmodel og et produkt, som reelt løser konkrete problemer, risikerer flere AI-startups at lide samme skæbne som Builder.ai.

AI-startupvirksomheder som OpenAI (ChatGPT), Anthropic (Claude), Hugging Face og Stability AI (Stable Diffusion) er dog eksempler på succeshistorier, hvor det er lykkedes at skabe brugbare, skalerbare løsninger, som har opnået global succes. AI kan altså godt være en bæredygtig forretning, når bare teknologien lever op til sit løfte.

Perspektivering

Mens startups som Builder.ai kollapser, går danske virksomheder mere stabilt til værks med AI.

Ifølge Danmarks Statistik bruger 28 procent af danske virksomheder nu AI, hvilket er den højeste andel i EU.

Teknologien anvendes især til automatisering og dataanalyse, og mange oplever konkrete gevinster. Den danske tilgang er præget af ansvarlighed og fokus på gennemsigtighed, hvilket kan forklare, hvorfor AI herhjemme i højere grad omsættes til reel værdi.

Se også: Nyheder om iværksættere og startups