Nyt projekt: Hvor meget kulstof kan havene optage?
Seascape Survey er titlen på nyt forskerprojekt, der har som mål at kortlægge, hvor meget kulstof havene kan absorbere. Det er vigtigt at få viden om havene og oceanernes bidrag til at hjælpe i kampen mod klimaforandringerne, lyder det fra forskerne bag.
Projektet er sat i søen af den engelske forsikringskoncern Convex Group Ltd., Blue Marine Foundation og University of Exeter. Forskerne i projektet vil bruge de næste fem år på at opbygge en database i samarbejde med førende videnskabelige institutioner verden over.
Blue Marine Foundation er en NGO, der arbejder på at beskytte og genoprette havene. Den arbejder også på modeller for bæredygtigt fiskeri og på at beskytte sårbare og truede arter. Derudover arbejder den på at undersøge, i hvor stort et omfang havene kan binde kulstof.
Tanken med Seascape Survey-databasen er, at den skal give nøjagtige og frit tilgængelige data om verdens kulstoflagre på havbunden.
Blå økonomi vigtig for jorden
Området beskrives som forholdsvist begrænset undersøgt sammenlignet med for eksempel skove og træers evne til at absorbere kulstof og går også under begrebet “blå økonomi”. Det begreb dækker over økonomisk vækst med havbeskyttelse, så lande tilskyndes til at gøre mere for at holde farvandene rene.
Professor Callum Roberts fra University of Exeter i England er den ledende forsker i Seascape Survey. Han forklarer, at projektet vil undersøge mængden af kulstof, der er lagret i kystnære havmiljøer og på kontinentalsoklerne, samt hvor sårbare disse lagre er over for menneskeskabte skader.
”Havet og dets ressourcer er afgørende for alt liv på jorden, men er i øjeblikket er misforstået og forsømt,” siger han og tilføjer:
“Undersøgelsen bør klart vise den enorme værdi, der findes i vores oceaner, og den globale drivkraft til at beskytte dem”.
Se også: Grøn teknologi skal redde jordkloden
Havene kan absorbere op mod dobbelt så meget CO2 som terrestriske habitater
Det britiske Office of National Statistics har forklaret i en undersøgelse fra april, at landets havbund kunne være mere værdifuld til kulstofabsorbering end som kilde til olie og naturgas. Kulstofbindingen i havet er betydelig, skriver Office of National Statistics, men kræver mere forskning for at forstå den fuldt ud.
Kulstofbindingen i havene anslås at være mellem lidt over en tredjedel og mere end dobbelt så stor som den kulstof, der fjernes af terrestriske habitater som skove, moser og klitter. Det anslås videre, at Englands såkaldte havkapitalaktiver har en aktivværdi på 211 milliarder pund.
Se også: Nyheder om klima og grønt