Alphabet satser på biofarmaceutisk selskab med afsæt i AI

Vi står på tærsklen til en ny æra inden for biologisk og medicinsk forskning, siger direktør i ny Alphabet-ejet AI-virksomhed inden for lægemiddelforskning.

Alphabet satser på biofarmaceutisk selskab med afsæt i AI

Googles moderselskab Alphabet kaster sig ud i spillet om lægemiddelforskning med en virksomhed inden for kunstig intelligens, der bygger på de succesfulde simuleringer af proteinfoldning, som Alphabets AI-selskab DeepMind har opnået.

Den nye virksomhed hedder Isomorphic Labs og vil have fokus på biofarmaceutisk forskning med det mål at fungere som kommerciel partner for lægemiddelproducenter og finde ud af, hvordan lægemidler vil reagere i kroppen.

”Jeg tror, at vi står på tærsklen til en utrolig ny æra inden for biologisk og medicinsk forskning,” skriver Demis Hassabis, Isomorphics Labs’ grundlægger og administrerende direktør, i et blogindlæg om virksomheden.

DeepMind løste 50 år gammel gåde om proteinfoldning

Sidste år viste forskere fra DeepMind, at de kunne hjælpe med at løse en gåde, der har forvirret forskere i årtier: Hvordan folder proteiner sig korrekt i den rigtige form gang på gang og danner dermed selve livets byggesten?

DeepMind var i stand til at forudsige, hvordan en simpel streng af aminosyrer bliver omsat til en tredimensionel struktur. Projektet, der er døbt AlphaFold2, vandt sidste år førstepræmien i en langvarig konkurrence om proteinfoldning, som har til formål at opnå en bedre forståelse af, hvordan et proteins opbygning interagerer med cellerne, og hvordan deres særlige former kan fremme både liv og sygdom.

DeepMinds AI-system, AlphaFold2, blev altså anerkendt som en løsning på en 50 år gammel udfordring med proteinfoldning. Dette har været et skelsættende øjeblik for beregningsmetoder og AI-metoder inden for biologi, lyder det fra forskere inden for feltet. AlphaFold2s evner blev derfor også vurderet til at være langt foran de nærmeste konkurrenter. Se rangeringen her.

Biologi og AI kan være perfekt makkerskab

Isomorphic Labs er stadig på så nyt et stadie som virksomhed, at der ikke er meget mere end et enkelt blogindlæg fra Hassbis. Skal man tro Hassbis, er der dog al mulig grund til at formode, at selskabet kommer ud over stepperne den kommende tid.

“Biologi er sandsynligvis alt for kompleks og rodet til nogensinde at blive indkapslet som et simpelt sæt af pæne matematiske ligninger. Ligesom matematik viste sig at være det rigtige beskrivelsessprog for fysik, kan biologi vise sig at være den perfekte type regime for anvendelsen af AI. På det mest grundlæggende niveau tror jeg, at biologi kan betragtes som et informationsbehandlingssystem, om end et ekstraordinært komplekst og dynamisk system,” forklarer han.

“Dette perspektiv indebærer, at der kan være en fælles underliggende struktur mellem biologi og informationsvidenskab – en isomorfi (overensstemmelse eller lighed med hensyn til form eller struktur, red.) mellem de to – deraf navnet på virksomheden,” Hassabis, som også er DeepMinds administrerende direktør.

Se også: Hvad er bioteknologi?

Konkurrenter til Isomorphic Labs

Isomorphic Labs har andre konkurrenter på området end de traditionelle medicinalvirksomheder.

Insilico Medicine, insitro og XtalPi er eksempler på virksomheder, der benytter AI som fundament til biofarmaceutisk forskning, og som har fået store kapitalindsprøjtninger til lægemiddelforskning. Selv grafikchipproducenten NVIDIA har lanceret partnerskaber om forskning i AI-lægemidler med blandt andet AstraZeneca og Schrödinger.

Se også: Nyheder om biotek