Første menneske i verden får øjenprotese fra 3D-printer
For første gang har læger haft held med at lave en vellykket operation med en øjenprotese skabt via 3D-print på et menneske. Det er Moorfields Eye Hospital i England, der har udført den vellykkede operation, og det kan få stor betydning for blandt andet ventetiden på denne type operationer.
Da man først begyndte at lave protester, var de ikke nødvendigvis designet til at efterligne en ægte menneskelig kropsdel. Først og fremmest var de designet til at være funktionelle.
Gennem tiden er udviklingen dog gået i retning af mere og mere realistiske proteser, og visse er endda så højteknologiske, at de næsten kan efterligne funktionerne, den pågældende kropsdel har.
3D-print giver mere virkelighedstro øjenproteser
Nu kan engelske Steve Verze bryste sig af at være den første person i verden, der har fået en øjenprotese skabt med 3D print. Som man kan se på billedet øverst i artiklen, er det ikke umiddelbart tydeligt, hvilket af øjnene der er en protese. Det skyldes, at brugen af en 3D-printer hjælper med at give et mere realistisk udtryk og kan tilmed give dybde til pupillen.
En traditionel øjenprotese males i hånden og ligner ikke altid personens rigtige øje. Det kan også tage et godt stykke tid, op til seks uger, at skabe en traditionel øjenprotese.
Kan reducere ventetiden til det halve
Ikke nok med at 3D-printeren kan skabe en realistisk protese på blot et par timer, når alt er kodet og klar. Den kan også bruges til at scanne personens øjenhule, så pasformen bliver bedre. Hele processen skal efter sigende tage 2-3 uger, så omkring halvt så lang tid som med en traditionel protese.
Hospitalet beskriver det 3D-printede øje som “en ægte biomimik” – en mere realistisk protese med tydeligere definition og reel dybde i pupillen.
Ifølge Mandeep Sagoo, læge ved Moorfields Eye Hospital og professor i øjenmedicin ved NIHR Biomedical Research Centre ved Moorfields Eye Hospital og UTL Institute of Ophthalmology, er der et stort potentiale i digitale øjenproteser.
“Vi håber, at kommende kliniske forsøg vil give os solide beviser for værdien af denne nye teknologi og vise, hvilken forskel den gør for patienterne. Det har helt klart potentiale til at reducere ventelisterne,” lyder det fra Sagoo.
Se også: Fremtidens teknologi vil ændre vores liv – her er alle de nye teknologier under udvikling
Patienten meget tilfreds med den nye teknologi
Og hvad siger patienten, 47-årige Steve Verze, selv? Han forklarer, at han har haft brug for en øjenprotese, siden han var 20 år, og den løsning han har brugt hidtil, har han ikke været tilfreds med.
Til gengæld mener han, at det nye øje ser fantastisk ud, og da det er baseret på digital 3D-printteknologi, vil det kun blive bedre og bedre, forklarer han.
Kunstigt øje kan se længere og mere detaljeret
Sidste år lykkedes det forskere at udvikle et bionisk menneskeligt kompatibelt øje, der har næsten 50 gange flere såkaldte “sensing” nanotråde end der er optiske celler i den menneskelige nethinde.
Forskerne forklarer, at et sådant øje kan se længere og mere detaljeret end det menneskelige øje, og at det vil kunne genoprette synet eller endda overgå det normale sunde syn – herunder at kunne se i mørke.
Se også: Nyheder om fremtidens teknologi