Verdens første hjertetransplantation fra gris til menneske udført
Et svinehjerte ligner i størrelse og anatomi meget et menneskehjerte, og derfor anvendes grise i vid udstrækning til prækliniske forsøg og bruges til at uddanne medicinstuderende. I det, der kan beskrives som en historisk procedure, har kirurger i USA for første gang transplanteret et genetisk modificeret svinehjerte til et levende menneske.
Patienten har ikke afstødt svineorganet og overvåges nøje på University of Maryland Medical Center, hvor den vellykkede operation fandt sted.
Genmodificeret svinehjerte i menneskekroppen
Denne type operation har været undervejs i årtier og er kulminationen på arbejde fra forskere over hele verden. Fremskridt inden for genmodificering forklares at være det afgørende element, som gjorde det muligt at udvikle svineorganer, der ikke afvises af det menneskelige immunsystem.
Siden opdagelsen af CRISPR-genmodificering for over et årti siden har forskerne arbejdet på at udvikle genetisk modificerede svin for at sikre organer, der er egnede til transplantation på mennesker.
Svinet var blevet manipuleret med omkring 10 særlige genetiske modifikationer, der alle havde til formål at reducere risikoen for afstødning fra et menneskeligt immunsystem.
For syg til almindelig hjerteoperation
Patienten, der modtog transplantationen, var en 57-årig mand ved navn David Bennett med en dødelig hjertesygdom. Bennett var for syg til at komme i betragtning til en almindelig hjertetransplantation og fik tilbudt den eksperimentelle behandling som en sidste udvej.
Operationen skulle først godkendes af den amerikanske Food and Drug Administration (FDA) som en del af en bestemmelse om ”medfølende brug”, der tillader eksperimentelle behandlinger hos patienter med livstruende sygdomme.
Bartley Griffith, den kirurg, der udførte den operationen, er forsigtigt optimistisk, efter at patienten ikke har udstødt organet tre dage efter operationen.
Se også: Hvad er bioteknologi?
Ikke nok donorhjerter til lang venteliste
Bartley Griffith forklarer, at der ganske enkelt ikke er donorhjerter nok til den lange liste af potentielle modtagere.
Tal fra organdonor.dk viser, at der op til 2022 var 17 personer på venteliste til et nyt hjerte. Ved udgangen af 2021 var der 17 personer i Danmark på venteliste til et nyt hjerte. I USA, hvor den vellykkede operation altså blev udført, er tallet langt højere med cirka 110 000 mennesker på ventelisten organtransplantation.
”Vi går forsigtigt frem, men vi er også optimistiske og tror, at denne første operation i verden vil give patienterne en vigtig ny mulighed i fremtiden.”
Se også: Nyheder om biotek