Dansk startup vil automatisere sårbehandling med laserløsning
Kroniske sår, der ikke heler på grund af en infektion med antibiotikaresistente bakterier, er et stort problem over hele verden. Faktisk er hele 6,5 millioner amerikanere ramt af problemet, som står for omkring 5,5 procent af landets samlede udgifter til sundhedsvæsenet.
Det problem er den danske startupvirksomhed VulCur Medtech godt i gang med at løse.
Læs også: Sådan kommer du i gang som iværksætter og starter egen virksomhed
Laser slår bakterier ihjel og skåner menneskeceller
Den traditionelle behandling af kroniske sår fokuserer på at lave en overfladebehandling, men VulCur Medtech går anderledes til værks. Startuppen renser såret i dybden, indefra og ud, med en automatiseret laserenhed, som slår bakterierne ihjel og samtidig skåner menneskecellerne.
Laserenheden skal bruges til at opbygge en platform, der samler fremtidens sårteknologier. Det er derfor visionen, at VulCur skal automatisere sårbehandlingen så meget som muligt, hvilket vil gøre behandlingen mere effektiv, skånsom og ressourcebesparende. Dermed sigter virksomheden efter at kunne halvere helingstiden på kroniske sår og undgå halvdelen af de amputationer, der foretages i dag.
”Vores mål er at hjælpe så mange patienter som muligt. Vi vil udvikle noget, der fungerer godt og til en fornuftig pris. Derfor skal vi ikke bare bygge verdens dyreste device. Vores løsning skal være tilgængelig for alle,” siger Otto Ømann, der er teknologichef i VulCur Medtech.
Læs også: Kunstig intelligens hjælper læger med at behandle døve
Vil på det amerikanske marked
VulCur Medtech har vundet både den danske og internationale iværksætterkonkurrence Venture Cup, har tiltrukket venture kapital og har modtaget et legat fra EU-programmet Eurostars. Virksomheden har med andre ord medvind – og det vil holdet bag nu udnytte til at trænge ind på det amerikanske marked.
Virksomheden arbejder lige nu på at få deres første version af deres laserenhed godkendt af det amerikanske U.S. Food and Drug Administration (FDA), der administrerer lovgivningen om fødevarer og lægemidler i USA. Så snart enheden godkendes, kan den sælges i landet.
Startuppen vil dog også teste lasermaskinen på udvalgte sårklinikker i USA – ikke fordi det er påkrævet, men for at lære mere om produktet i en realistisk ramme.
”Selv om det ikke er nødvendigt at udføre test for at sælge et produkt i USA, gør vi det alligevel, fordi vi vil gerne kunne fremvise gode resultater og optimere produktet til gavn for patienterne,” siger Otto Ømann.
Målet er først at lancere laseren i USA. Dernæst vil VulCur Medtech udvide til Danmark og Europa. Inden det sker, vil virksomheden udføre kliniske forsøg med læger på Bispebjerg Hospital i løbet af 2022 og 2023.
Læs også: Sundhedssektoren har brug for ingeniører
Om VulCur Medtech
VulCur Medtech blev grundlagt i 2018 og har biokemiker Janus Beierholm som direktør og grundlægger, mens Otto Ømann, der er nyuddannet kandidat fra DTU, er teknologichef. Dertil består startuppen af to elektroingeniører fra Litauen og Brasilien.
Teamet holder til i DTU Skylab’s Developer Hall, hvor de sammen med freelancere og studerende udvikler prototyper og samler det endelige produkt.
”Det, der adskiller os fra andre startups, er, at vi vender hver en øre i en grad, hvor vi formår at løse problemer meget hurtigt og meget billigt. Det er ret ekstremt. I stedet for at købe dyr eksperthjælp, løser vi opgaverne selv. Det er ofte hurtigere end at forklare en anden, hvad vores problemstilling er. På den måde er vi kommet langt med få penge. Men det har også betydet meget, at vi kan trække på hjælp fra værkstederne i DTU Skylab. Uden de faciliteter har vi ikke kunnet udvikle vores prototype så hurtigt,” fortæller Otto Ømann.
I forbindelse med virksomhedens indtog i USA flyver startuppen fra reden i DTU Skylab og flytter til USA.
Læs også: Nyheder om iværksættere og startups