Energinet undersøger, om der kan lagres CO₂ i gaslager i Stenlille
I Stenlille på Sjælland har et gaslager i mere end 30 år været en del af Danmarks energiforsyning. Efterhånden som mere af energiforsyningen kommer fra vedvarende energi, falder efterspørgslen på fossil naturgas.
En af de mange løsninger, der arbejdes med for at nå klimamålene, er lagring af CO₂ i undergrunden. Og her kommer gaslagret i Stenlille ind i billedet.
Læs også: Hvad er klima og klimaforandringer? Her er alt du bør vide
Hvad er CO₂-fangst og -lagring?
Som navnet indikerer, er fangst, lagring og anvendelse af CO₂ (forkortet CCU eller CCUS) en proces, hvor man opsamler kuldioxid (CO₂), for eksempel fra røgen fra kraftvarmeværker. Det er dermed en måde, hvorpå man kan reducere drivhusgasudledningerne. En form for lagring er geologisk CO₂-lagring (CCS), hvor CO₂ lagres fysisk i underjordiske hulrum eller som kemiske forbindelser. CCUS gør det også muligt at konvertere den indfangede CO₂ til kemikalier eller grønne brændstoffer. Denne proces kaldes Power-to-X (PtX). |
Undersøgelser af gaslager kan accelerere grøn omstilling
Regeringen og et bredt flertal i Folketinget blev i december 2021 enige om en plan, der skal sikre, at klimagasser fra danske skorstene kan indfanges og lagres i undergrunden. Energinet, som er en selvstændig offentlig virksomhed under Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, og som ejer og udvikler el- og gasnet i Danmark, er derfor gået i gang med at undersøge, om det er muligt at lagre CO₂ i undergrunden.
De seismiske undersøgelser, som bliver lavet i samarbejde med Uppsala Universitet og GEUS, foregår i gaslageret i Stenlille, som har potentiale til at lagre CO₂ i undergrunden. Undergrunden under Stenlille er velbelyst, og gaslageret, som drives af datterselskabet Gas Storage Denmark, har i forvejen omfattende kontrol og overvågning af området.
Gaslageret i Stenlille er ikke så stort som mange andre steder. Området kan dog give vigtig viden til fremtidig CO₂-lagring andre steder i Danmark, for eksempel under havbunden i Nordsøen.
“For os handler det om acceleration af den grønne omstilling. Netop her i Stenlille, hvor vi gennem godt 30 år har drevet et gaslager, har vi mulighed for at demonstrere hele værdikæden i CO2-lagring. Vi kan gøre det hurtigt og under meget kontrollerede forhold. Og med den udvikling, der er inden for de her super vigtige energiteknologier, så kan det også på sigt vise sig, at gaslageret her i Stenlille kan blive en vigtig brik i også efterfølgende at kunne udnytte CO2 til i endnu højere grad at accelerere den grønne omstilling. Det vil vi rigtig gerne hjælpe med,” siger Adam Elbæk, direktør i Gas Storage Denmark.
Undersøgelserne begyndte i uge 5 og varer to uger. Cirka 90 lodsejere og naboer i en strækning fra Stenlille til Holbæk blev orienteret om undersøgelserne i januar.
Læs også: Nyheder om klima og grøn teknologi