Ny EU-dataforordning skal sikre en retfærdig og innovativ dataøkonomi
EU vil gøre det lettere for europæiske virksomheder at anvende data i alle økonomiske sektorer i EU. Derfor har unionen præsenteret et forslag til en ny dataforordning, der skal skabe klare retningslinjer for, hvem der ejer data fra blandt andet IoT-enheder, og hvordan de kan anvendes.
“Vi ønsker at give forbrugere og virksomheder endnu mere kontrol over, hvad der sker med deres data, og præcisere, hvem der kan få adgang til disse data og på hvilke betingelser. Dette er et centralt digitalt princip, som vil bidrage til at skabe en solid og retfærdig datadrevet økonomi og bane vejen for den digitale omstilling frem mod 2030,” siger Margrethe Vestager, ledende næstformand i Europa-Kommissionen.
De nye regler, som vil gøre det lettere for industrien at anvende data, vil ifølge EU-Kommissionen give en stigning i EU’s BNP i 2028 på 270 milliarder euro. De klarere regler kommer i en tid, hvor det globale dataforbrug nærmest eksploderer. I 2018 blev der på verdensplan genereret 33 zettabyte data, men allerede i 2025 vil mængden være femdoblet til 175 zettabyte.
Læs også: Hvordan er de danske cookie-regler?
Mere tilgængelig data fra produkter giver nye muligheder
Dataforordningen vil ifølge EU-Kommissionen sikre retfærdighed i det digitale miljø, stimulere et konkurrencedygtigt datamarked, åbne muligheder for datadrevne virksomheder og gøre data mere tilgængelige for alle.
Den vil føre til nye, innovative tjenester og mere konkurrencedygtige priser på eftersalgsservice og reparation af forbundne produkter.
Billigere reparationer
Den øgede tilgængelighed af data vil give billigere priser på eftersalgsservice og reparation af internetforbundne produkter, for eksempel en fabriksrobot.
I dag er det ofte kun producenten selv, der har adgang til de nødvendige data for at kunne reparere robotten. Med dataforordningen vil brugeren af produktet kunne anmode om, at en reparationstjeneste, der kan være billigere, også får adgang til dataene til at kunne servicere eller reparere produktet.
Data frigives fra enheder
En landmand, der har udstyr såsom en traktor og et vandingssystem fra forskellige producenter, vil ofte opleve, at data fra enhederne ikke kan outsources, da de er låst til produkterne.
Med dataforordningen vil dataene blive frigivet fra produkter, hvor de ellers er låst til i dag. Dermed kan landmanden få skræddersyet rådgivning fra en virksomhed, der indsamler dataene fra det forskellige udstyr.
Bedre adgang til data
En kaffemaskine er også et produkt, som i stigende grad bliver smartere, og som indsamler data. I dag er det kun producenten, der har adgang til sådanne data, mens caféejeren ikke har adgang til oplysninger som vandmængde og -temperatur eller kaffestyrke.
Med dataforordningen vil både producent og bruger af produktet kunne tilgå alle de data, der indsamles af kaffemaskinen.
Se også: Europæiske nyhedsmedier sagsøger Google for annoncemonopol
Dansk Industri hilser forslag velkommen
I Dansk Industri hilser man det nye forslag fra EU-Kommissionen velkommen.
”Anvendelsen af data rummer kæmpestort potentiale for virksomhederne, og med de nye regler fra EU er der skabt mere klarhed over, hvilke regler der gælder, og det er vi superglade for. For virksomhederne betyder det, at de kan tage de nye muligheder bedre i brug,” siger Rikke Hougaard Zeberg, der er branchedirektør i DI Digital.
DI oplyser dog, at man i de kommende forhandlinger vil holde øje med, at reglerne ikke bliver for restriktive.
”Vi kan godt være bekymret for, at reglerne ender med at blive for stramme og dermed begrænser virksomhedernes muligheder for at skabe nye innovative forretningsmodeller. Samtidig er det vigtigt, at holde den rette balance med, hvad virksomhederne selv kan aftale indbyrdes, og hvad der skal bestemmes af lovgivning – udgangspunktet må stadig være aftalefriheden,” siger hun.
Læs også: Nyheder om SEO og online marketing