WWF: Voldsom stigning i plastikforurening truer livet i havene

Inden udgangen af det 21. århundrede vil niveauet af mikroplast i havene være 50 gange større end i dag, hvilket øger risikoen for udryddelse af livet i havene.

WWF: Voldsom stigning i plastikforurening truer livet i havene

Plastikforureningen i havene vil vokse til det firedobbelte inden 2050, viser en ny rapport fra WWF, og der kan være 50 gange mere mikroplast i havene i 2100.

“Plastikforurening findes nu overalt i havet, og næsten alle marine arter er sandsynligvis stødt på den i deres naturlige miljøer,” siger WWF.

Har overskredet et sikkert niveau for plastikforurening

Allerede i dag er 88 procent af de undersøgte marinearter blevet negativt påvirket af plastikforurening, og det anslås, at op til 90 procent af havfuglene og 52 procent af havskildpadderne indtager plastik.

I rapporten hedder det, at nogle havmiljøer – herunder forureningshotspots som Middelhavet, det østkinesiske og gule hav og den arktiske havis – allerede har overskredet et sikkert niveau for plastikforurening.

Fremskynder udryddelse af dyrearter

“For allerede truede arter, hvoraf nogle lever i sådanne hotspots, såsom munkesæler eller kaskelothvaler i Middelhavet, er plastikforurening en yderligere stressfaktor, der skubber disse arter mod udryddelse,” siger WWF.

Mangrovesystemerne, som beskytter kysterne og fungerer som en slags børnehaver for mange marinearter, er blandt de mest forurenede af havets plastikforurening. Mangrove er træer og buske fra en lang række plantearter og -familier, som er tilpasset til at vokse i saltvand i tropiske og subtropiske kystområder og give et rigt biologisk liv. Samtidig beskytter mangrovesystemerne kystområderne fra bølgernes og havets påvirkning.

Plastik spiller også en rolle i ødelæggelsen af koralrev.

Mennesker spiser dyr forurenet med mikroplast

Rapportens resultater er baseret på en gennemgang af 2 592 undersøgelser foretaget af forskere fra Alfred Wegener Instituttet Helmholtz Center for Polar- og Havforskning i Tyskland og WWF.

De konkluderer, at mennesker også er i fare ved at spise fisk og skaldyr, der er forurenet med mikroplast.

Se også: Teknologi skal løse klimaproblemer

Den 6. masseudryddelse er planetarisk katastrofe

Ghislaine Llewellyn, der er viceansvarlig for havene hos WWF, slår fast, at ukontrolleret plastikforurening uden tvivl vil blive en medvirkende faktor til den igangværende sjette masseudryddelse, der fører til udbredt økosystemkollaps og overskridelse af de sikre planetariske grænser.

WWF anslår, at næsten to tredjedele af al den plastik, der nogensinde er produceret, allerede blev til affald i 2015, og WWF anslår, at 86-150 millioner tons plastik nu er blevet ophobet i havene.

Den eneste farbare vej ud af det, som WWF kalder for en planetarisk krise, er teknologisk innovation og en samlet global indsats. FN er nødt til at vedtage en traktat, der skal reducere produktionen og brugen af plastik på verdensplan, lyder det fra WWF.

Se også: Nyheder om klima og grønt