Verdens dybeste hul skal frigøre endeløs energi
Det geotermiske startup Quaise Energy planlægger at bore dybere ned i jorden end nogensinde før og skabe rekorddybe huller på over 19 kilometer. Selskabet blev etableret tilbage i 2020 og har hentet 63 millioner dollar i investeringer til projektet siden etableringen.
Kan blive langt større end vind- og solenergi
Quaise Energy er et spin-off-virksomhed fra Massachusetts Institute of Technology (MIT) og har til formål at revolutionere markedet for geotermisk energi. Målet med bore de dybe huller er at få adgang til en ubegrænset mængde vedvarende energi fra varmen dybt inde i jorden.
Carlos Araque, direktør og medstifter af Quaise Energy, forklarer til i en pressemeddelelse, at deres teknologi giver adgang til energi overalt i verden i en skala, der er langt større end vind- og solenergi.
Araque mener ganske enkelt, at geotermisk energi er kernen i en energiuafhængig verden, og energikilden beskrives som den eneste vedvarende løsning, der har potentiale til at få os ned på CO2-nulpunktet i 2050. Geotermisk energi kræver ingen brændstoffer og producerer ikke noget affald, lyder det på Quaise Energys hjemmeside.
Denne form for energi er blandt de ældste energikilder, som mennesket har udnyttet, men den tegner sig kun for cirka 0,4 procent af nettoenergiproduktionen i USA, som er verdens største geotermiske producent.
Varme fra klipper overalt langt under jorden
Geotermiske anlæg er typisk bygget i områder, hvor varme sten befinder sig tæt på jordens overflade, for eksempel ved tektonisk aktive brudlinjer. Det gør det lettere at udnytte planetens naturlige varme og omdanne den til dampdrevet elektricitet.
Geotermisk energi kan dog opskaleres voldsomt, hvis anlæggene kan få adgang til de varme klipper, der findes globalt flere kilometer under jordens overflade.
De dybe huller skal graves ved hjælp af vakuumrør, der kaldes gyrotroner. De skyder lysstråler med millimeterbølger, der drives af elektroner i et stærkt magnetfelt, og de vil kunne brænde næsten dobbelt så langt ned i jorden som de dybeste huller, der nogensinde er lavet. Det drejer sig om Ruslands Kola Superdeep Borehole og Qatars Al Shaheen-oliekilde, der begge strækker sig cirka 12 kilometer ned i jorden.
Se også: Teknologi skal gøre verden CO2-neutralt
Anlæg kan levere ubegrænset energi i 100 år
Processen med at bore hullerne ned til 19 kilometers dybde vil tage et par måneder, og når installationen står klar, kan de levere ubegrænset energi til et område i op til 100 år, forklarer Araque.
Det står pt. uklart, hvornår disse geotermiske anlæg kan tages i brug, men selskabet oplyser i hvert fald, at de i 2028 ønsker at ombygge kulfyrede kraftværker til geotermiske energi-hotspots.
Se også: Nyheder om klima og grønt