Forskere opfinder måde at rengøre solcellepaneler uden vand
Solceller får en stadig større betydning for den grønne omstilling. I 2030 ventes den vedvarende energikilde at stå for 10 procent af den globale forsyning af elektricitet.
Meget af den fremtidige energi, der ventes at komme fra solceller, vil med stor sandsynlighed komme fra ørkenområder. Udfordringen er, at sand og støv samler sig på solcellepalerne og på spejlene til koncentreret solkraft. Det hæmmer solcellernes effektivitet og reducerer den effekt, de kan levere.
Læs også: Disse grønne teknologier skal løse klimaproblemerne
Fjerner støv fra solceller med elektrostatisk frastødning
I en videnskabelig artikel i tidsskriftet Science beskriver forskere fra Massachusetts Institute of Technology udviklingen af en opfindelse, som løser nogle af de udfordringer, der har været ved hidtidige metoder til at rengøre solceller.
Løsningen gør brug af elektrostatisk frastødning. Den fungerer ved, at en elektrode, som kan være en simpel metalbar i solpanelets bredde, kører frem og tilbage over den pågældende solcelle ved hjælp af en lille elektrisk motor. Den elektriske ladning overføres til støvpartiklerne, som får dem til at løsrive sig og falde af solcellepanelernes overflade.
Løsningen er testet i luftfugtigheder fra 5 til 95 procent, og så længe luftfugtigheden ligger over 30 procent, kan man fjerne næsten alle partikler fra panelerne. Når de elektrostatisk er blevet fjernet, genskabes op til 95 procent af solcellernes effektivitet.
Læs også: Forskere udvikler belægning, der fjerner sne og is fra solceller
Enorme besparelser
Hidtidige løsninger til at rengøre solceller foregår ved at skylle dem med vand og/eller ved mekanisk at rense dem med børster. Det kræver enormt meget vand. Faktisk bruges der hvert år omkring 38 milliarder liter vand på at rengøre solceller. Det svarer til en forsyning af drikkevand til op til 2 millioner mennesker.
Ved at bruge den nye løsning kan omkostningerne ved at drive solcelleparkerne reduceres betragteligt, da vandforbruget, som normalt udgør 10 procent af driftsomkostningerne, helt elimineres. Samtidig øges solcellernes energieffektivitet ved at indføre mere regelmæssige rensninger med elektrostatisk frastødning.
Solcellers effektivitet påvirkes i enorm grad af sand og støv. Efter blot én måned uden rengøring kan 30 effektiviteten dale med 30 procent. Selv en reduktion i effekten på 1 procent i en solcellepark med en kapacitet på 150 megawatt koster ifølge forskerne 1,35 millioner kroner i tabt omsætning. Et tab i den globale effekt fra solceller på 3-4 procent vil ifølge forskerne koste hele 22-37 milliarder kroner.
Skal nu teste løsningen i stor skala
Forskerne har hidtil testet løsningen på et laboratorium, men planen er nu at opskalere teknologien til at blive testet på eksisterende solcelleparker. Forskerne er derfor i gang med at designe løsningen i større skala.
Læs også: Nyheder om klima og grøn teknologi