Stor pulje skal sikre virksomheder kompetencer til den grønne omstilling

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse afsætter en kvart milliard kroner til at skaffe kvalificeret arbejdskraft, som den grønne omstilling skaber et behov for.

Stor pulje skal sikre virksomheder kompetencer til den grønne omstilling

Den grønne omstilling giver en masse nye forretningsmuligheder, og der bliver derfor gennemført mange store investeringer over hele verden i kampen om at redde os fra de menneskeskabte klimaproblemer. Det kræver dog kvalificeret arbejdskraft at realisere den grønne omstilling.

Læs også: Hvad er klima og klimaforandringer? Her er alt du bør vide

Grøn omstilling kræver særlige kompetencer og flere hænder

Netop den udfordring skal en pulje på 250 millioner kroner fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse bidrage til at løse. Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse bidrager til at styrke udviklingen og konkurrenceevnen i dansk erhvervsliv ved at igangsætte og finansiere decentrale erhvervsfremmeindsatser.

Mange af de jobs, som bliver skabt i forbindelse med den grønne omstilling, kræver særlige kompetencer og tekniske færdigheder. Der opstår blandt andet øget behov i virksomheder for at opgøre deres CO₂-aftryk af deres produktion, værdikæde og produkter for at leve op til krav og EU-regler. Netop sådanne udfordringer skal puljen hjælpe virksomheder med at håndtere.

”Vi ønsker at styrke små og mellemstore virksomheders konkurrenceevne. Det skal være muligt for virksomhederne at hyre de rette kompetencer ind og få del i de muligheder, som den grønne omstilling giver. Og efteruddannelse og tiltrækning af arbejdskraft er nogle af de greb, der kan bidrage til at hjælpe virksomhederne med deres akutte rekrutteringsudfordringer,” siger Claus Jensen, der er medlem af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og formand i Centralorganisationen af industriansatte (CO-industri).

Læs også: Disse grønne teknologier skal løse klimaproblemerne

Uddannelse og udvidelse af arbejdsstyrken

Puljen er målrettet kompetenceudvikling, uddannelse og social inklusion på det grønne område. Derfor vil der også blive skaffet flere hænder til virksomhederne ved at inkludere flere på arbejdsmarkedet. En del af de nye midler er målrettet en udvidelse af arbejdsstyrken på længere sigt ved både at uddanne flere til de fagområder, hvor behovet er størst, og ved at ansætte flere, der har brug for ekstra hjælp til at komme ind på arbejdsmarkedet. Dermed udvides arbejdsstyrken til at dække det behov, som den grønne omstilling skaber.

Indsatsen vil ifølge Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse omfatte cirka 1 220 små og mellemstore virksomheder samt cirka 6 600 ansatte.

Læs også: Nyheder om klima og grøn teknologi