Danske virksomheder er ved at miste overblikket over it-sikkerheden

Ny undersøgelse viser, at 53 procent af alle danske virksomheder er ved at miste overblikket over, hvor cyberkriminelle vil kunne angribe deres it-systemer.

Danske virksomheder er ved at miste overblikket over it-sikkerheden

Da coronapandemien pludselig raserede i starten af 2020, var mange virksomheder nødt til lynhurtigt at udvide deres digitale tilstedeværelse for at kunne muliggøre blandt andet gnidningsfrit hjemmearbejde. Det har dog været på bekostning af danske virksomheders it-sikkerhed.

Sådan lyder det fra det globale cybersikkerhedsfirma Trend Micro, som i april 2022 fik gennemført en global undersøgelse blandt 6 297 it-beslutningstagere fra 29 lande, herunder 201 beslutningstagere fra Danmark.

Læs også: It- og cybersikkerhed har aldrig været vigtigere end i dag

Hver anden dansk virksomhed har mistet overblikket over it-sikkerheden

Undersøgelsen viser, at mere end halvdelen – 53 procent – af de danske virksomheder er ved at miste overblikket over, hvor it-kriminelle vil kunne angribe deres it-systemer. Det er højere end det globale gennemsnit, som kun ligger på 43 procent.

Når det kommer til andelen af virksomheder, som er bekymrede over det stigende antal angrebsflader, hvor hackere vil kunne angribe deres virksomhed, ligger de danske virksomheder på niveau med de globale. I Danmark er det 70 procent, der er bekymrede over det, mens det er 73 procent globalt.

Manglende gennemsigtighed er hovedårsagen

Ifølge undersøgelsen er den primære årsag til det manglende overblik over it-sikkerheden i virksomheder manglende gennemsigtighed. Blandt de danske virksomheder svarer 64 procent, at de har blinde vinkler i deres it-sikkerhed, og at det særligt er cloudmiljøer, som er uigennemsigtige. Globalt svarer 62 procent af virksomhederne det samme.

Undersøgelsen viser også, at der opleves flere udfordringer, jo mere multinational virksomheden er. Næsten to tredjedele af respondenterne både i Danmark og globalt mener, at det er mere udfordrende som en international virksomhed at håndtere den digitale angrebsflade.

44 procent af de danske virksomheder kortlægger angrebsfladerne regionelt og ikke samlet, mens 35 procent foretager manuel kortlægning af angrebsfladerne uden brug af automatiserede værktøjer.

56 procent af de danske it-beslutningstagere oplever også, at deres nuværende metode til at vurdere risikoen for at blive angrebet ikke er tilstrækkelig avanceret.

“Manual kortlægning og regionalt opdelt kortlægning af angrebsfladerne er problematisk, fordi det er med til at skabe siloer i it-sikkerheden. Og det forværrer typisk også problemerne med gennemsigtighed på tværs af organisationens regioner. Vi anbefaler, at man sørger for at få et samlet overblik over sin it-infrastruktur, også selvom virksomheden er spredt over flere lande/områder,” siger Christian K. Beck, der er dansk landechef for Trend Micro.

Læs også: Nyheder om it- og cybersikkerhed