Din bil indsamler mere data om dig, end du tror
Forbrugere har i årevis fået tudet ørerne fulde af, at smartphones og computere indsamler store mængder af personfølsomme data, som kan sige utrolig meget om, hvem de er – noget der blandt andet bruges til målrettet annoncering.
Men har du tænkt over, hvor meget din bil ved om dig? I takt med, at de bliver smartere og smartere og efterhånden er avancerede iPads på fire hjul, må forbrugere også vænne sig til tanken om, at deres biler også indsamler store mængder data.
Læs også: Sådan former teknologi samfundet og kaprer menneskers hjerne
Indsamler data uden brugerens viden
NBC News afslører i en artikel, hvor store mængder af data moderne biler indsamler om brugerne, og hvordan politiet og kriminelle kan bruge disse data.
Alt efter hvor ny bilen er, og hvilke funktioner den har, kan biler i dag indsamle enorme mængder data uden brugerens viden. Det gælder blandt andet lokationsdata, hastighed, acceleration, hvornår dørene er åbne og lukkede, om der blev foretaget opkald, mens en telefon har været tilsluttet infotainmentsystemet, søgehistorik og endda optagelser af brugerens stemme, som lagres i bilens computer.
Virksomheden Berla har udviklet software, der tilbage i 2013 var i stand til at tilgå 80 forskellige bilmodellers data. I dag kan softwaren ifølge firmaet hente data fra mere end 14 000 bilmodeller, herunder General Motors, Ford, Volkswagen, BMW og Mercedez-Benz. Dermed er det så godt som umuligt at garantere nogen form for privatliv, når man kører i en moderne bil.
Berlas software kan blandt andet indsamle unikke Bluetooth-ID’er og navne på Wi-Fi-enheder, der har været forbundet til bilens infotainmentsystem, opkaldshistorik, kontaktpersoner og tekstbeskeder. Virksomhedens software kan også indhente data fra bilernes interne kørecomputer.
Flere biler har også indbygget kameraer ved rattet, som holder øje med, om føreren er opmærksom på trafikken. Hensigten er at øge trafiksikkerheden, men de kan potentielt også blive (mis)bruges som kilde til at føre bevis for, hvem der fører en bil på et bestemt tidspunkt.
Nyt, effektivt redskab for politiet
De enorme mængder data, som bilerne indsamler, har skabt grundlag for et nyt kriminalteknisk område. Det har i de senere år gjort det muligt for politiet at rekonstruere, hvor en bil har været, og hvad dens passagerer har foretaget sig. Dermed har politiet fået et nyt, effektivt værktøj til at ødelægge mistænkes alibi, skriver NBC News.
Af en politirapport, som mediet er kommet i besiddelse af, fremgår det, at den 32-årige amerikaner Joshua Wessel efter to års efterforskning uden resultater blev sigtet for mord. Det skete, efter politiet blev i stand til at tilgå en optagelse af hans stemme på drabstidspunktet, som kom fra offerets køretøj. Han har erklæret sig ikke-skyldig og afventer i dag retssagen og en mentalundersøgelse.
Læs også: Nyheder om mennesket og teknologi