Populære Ring-dørklokker sladrer til politiet uden ejerens samtykke
Amazons videodørklokker under mærket Ring er nogle af de mest populære af slagsen. Som ejer af de populære dørklokker kan man dog ikke vide sig sikker på, at dataene fra dem ikke gives videre til ordensmagten.
Læs også: Hvem er de største it-giganter – og hvad laver de?
Overvågningsdata delt med politiet uden samtykke 11 gange i år
Det er nemlig kommet frem, at Amazon har givet det amerikanske politi adgang til data fra de internetforbundne videodørklokker uden ejerens samtykke eller en dommerkendelse. Alene i 2022 er det sket 11 gange. Det er kommet frem i et offentligt brev, som Amazon har sendt til Kongressen 1. juli efter spørgsmål fra den demokratiske senator Ed Markey, som er i færd med at undersøge Amazons Ring-produkter.
Se brevet nedenfor |
Afsløringen viser, at data fra produkter, som kommunikerer via skyen, ikke er i forbrugerens egne hænder, men at producenten – i dette tilfælde Amazon – er i fuld kontrol over disse data. I tilfældet med Ring-dørklokkerne drejer det sig om data fra kameraerne og mikrofonerne, som er brugt til bevisførelse hos politiet i – efter sigende – alvorlige sager.
Amazon træffer “afgørelser i god tro” om dataudlevering
Ifølge brevets ordlyd foretager Amazon ofte sine egne “afgørelser i god tro” med hensyn til, om overvågningsdata skal udleveres til politiet uden en dommerkendelse eller samtykke fra ejeren af dørklokken. Det lyder endvidere, at Amazon “forbeholder sig ret til straks at reagere på presserende anmodninger om oplysninger fra politiet i tilfælde, hvor der er overhængende fare for død eller alvorlig fysisk skade på nogen person.” I alle 11 sager om dataudlevering i år har dette ifølge Amazon været tilfældet.
I alt kan 2 161 af i alt 18 000 retshåndhævende myndigheder og 455 brandvæsener i USA anmode om overvågningsdata fra Ring-dørklokker. Det er en femdobling siden november 2019.
Senator frygter, at undtagelse i Rings privatlivspolitik kan misbruges
Senator Ed Markey Markey frygter, at Amazon kunne finde på at misbruge sin politik om at udlevere overvågningsdata med politiet i særdeles kritiske tilfælde til også at udlevere overvågningsdata i tilfælde, hvor det ikke er nødvendigt.
I brevet anmodede han om, at Ring-dørklokkerne skal holde op med automatisk at optage lyd som standard, når de laver videooptagelser. Det ønske ville Amazon ikke imødekommende, og it-giganten afviste ligeledes at forpligte sig til aldrig at bruge stemmegenkendelsesteknologi i Ring-dørklokkerne.
“Som min igangværende undersøgelse af Amazon viser, er det blevet stadig vanskeligere for offentligheden at bevæge sig, mødes og tale offentligt uden at blive sporet og optaget. Vi kan ikke acceptere dette som noget uundgåeligt i vores land. Politiets stigende afhængighed af privat overvågning skaber en krise med hensyn til ansvarlighed, og jeg er især bekymret for, at biometrisk overvågning kan blive central i det voksende net af overvågningssystemer, som Amazon og andre magtfulde teknologivirksomheder er ansvarlige for,” lyder Ed Markeys reaktion på Amazons brev.