Forskere udvikler ekstremt hvid maling, der kan bekæmpe global opvarmning
Det lyder næsten for godt til at være sandt, men noget så simpelt som hvid maling kan vise sig at blive et vigtigt redskab i bekæmpelsen af global opvarmning.
Der er dog ikke tale om en hvilken som helst hvid maling. Faktisk overhovedet ikke. Omdrejningspunktet er nemlig verdens hvideste maling, som forskere fra School of Mechanical Engineering ved Purdue University i den amerikanske delstat Indiana har udviklet.
Læs også: Greentech: Disse grønne teknologier skal løse klimaproblemerne
Verdens hvideste maling køler bedre end aircondition
Tilbage i 2020 skabte forskerne fra Purdue University verdens hvideste maling, der kunne reflektere 95,5 procent af al lys, der ramte det. I april 2021 overgik de dem selv og udviklede en ny og endnu hvidere maling med bariumsulfat, der kunne absorbere 98,1 procent af lyset.
Malingen skabte overskrifter, fordi den viste sig at være en overraskende stor klimamæssig gevinst.
Eksperimenter viste nemlig, at udendørs overflader, der blev dækket af malingen, blev nedkølet med mere end 4,5 grader under den omgivende temperatur uden brug af nogen form for energi.
Ved at dække et tag med malingen opnåede forskerne en nedkølende effekt på 10 kilowatt. Det er, ifølge Xiulun Ruan, der er professor i maskinteknik, kraftigere end de airconditions, der bruges i de fleste hjem.
Den ekstremt hvide maling sikrer samtidig, at den varme, der rammer jorden, reflekteres tilbage uendeligt langt ud i rummet med lysets hastighed. Ved brug af malingen afhjælper mindre atmosfærisk varme med andre ord global opvarmning og sikrer, at eksempelvis en bygning slet ikke opvarmes i første omgang
Læs også: Hvad er klima og klimaforandringer? Her er alt du bør vide
Ny hvid maling afkøler overflader og reducerer energiforbruget
Der var dog ét problem med den opdaterede maling fra april 2021. Med en tykkelse på 400 mikrometer var den var for tyk og egnede sig kun til brug på ikkebevægelige objekter. Et af de mest stillede spørgsmål, som den enorme interesse afstedkom, var, om forskerne kunne lave malingen tyndere og lettere.
Og jo, det kunne de godt, for nu har forskerne fået offentliggjort en artikel i tidsskriftet Cell Reports Physical Science, der beskriver udviklingen af en ny ekstremt hvid maling bestående af boronitrid. Malingen er næsten lige så refleksiv (97,9 procent), men skal kun males med en tykkelse på 150 mikrometer. Det er samtidig en ekstremt porøs maling, som gør, at den er 80 procent lettere end forgængeren.
“Denne maling kan nu bruges til at køle ydersiden af fly, biler og tog. Et fly, der står på asfalten på en varm sommerdag, behøver ikke at køre klimaanlægget så hårdt for at køle kabinen, hvilket sparer store mængder af energi. Rumfartøjer skal også være så lette som muligt, og denne maling kan være en del af det,” forklarer Xiulun Ruan.
På bagkant af den enorme interesse, der har været fra blandt andet producenter af rumfartøjer, tøjfirmaer og arkitekter, vil forskerne nu kommercialisere den senest udviklede hvide maling. I en nær fremtid kan malingen anvendes på alt fra biler, fly og tog til bygninger. Det vil dermed være et nyt, effektivt værktøj i bekæmpelsen af global opvarmning.
“Ved at bruge denne maling kan man afkøle overfladerne og reducere behovet for aircondition betydeligt. Det sparer ikke kun penge, men reducerer også energiforbruget, hvilket igen reducerer udledningen af drivhusgasser. Og i modsætning til andre kølemetoder udstråler denne maling al varmen ud i rummet, hvilket også direkte afkøler vores planet. Det er ret utroligt, at en maling kan gøre alt det,” siger Xiulun Ruan.
Se også: Nyheder om klima og grøn teknologi