Smartphone-app behandler effektivt tinnitus med hvid støj
Efter at have forsøgt at finde en kur til behandling af tinnitus de seneste 20 år er det lykkedes forskere fra University of Auckland at opnå særdeles opløftende resultater i et klinisk forsøg. Her skulle patienter hjemmebehandle sig selv mod tinnitus ved brug af en smartphone-app, der producerer hvid støj.
I en artikel offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Frontiers in Neurology beskriver forskerne det randomiserede, kontrollerede studie, som i alt 61 patienter gennemførte. Den ene halvdel af deltagerne gennemgik en behandling med en prototype på forskernes såkaldte digitale polyterapi. Den anden halvdel blev behandlet med en generisk smartphoneapp til at generere hvid støj kaldet White Noise Lite (WN).
De 31 personer, der gennemførte forløbet med digital polyterapi, viste statistisk signifikante forbedringer efter 12 ugers lydterapi, mens det ikke var tilfældet for den anden gruppe på 30 personer, som brugte en generisk app til at generere hvid støj.
“Dette er mere betydningsfuldt end noget af vores tidligere arbejde og vil sandsynligvis have en direkte indvirkning på den fremtidige behandling af tinnitus,” siger Grant Searchfield, der er lektor i audiologi.
Læs også: Sådan former teknologi samfundet og kaprer menneskers hjerne
Individuel behandling gør forskellen
Nøglen til behandling af tinnitus ved brug af hvid støj viser sig nemlig at være et personligt behandlingsforløb, der kombinerer en række digitale værktøjer baseret på den enkeltes oplevelse af tinnitus. Netop det sørgede en audiolog for, at forsøgspersonerne med forskernes sundhedsapp fik.
“Tidligere forsøg har vist, at hvid støj, målbaseret rådgivning, målorienterede spil og andre teknologibaserede terapier er effektive for nogle mennesker i nogle tilfælde. Dette er hurtigere og mere effektivt, idet det tager 12 uger i stedet for 12 måneder for flere personer at opnå en vis kontrol (over tinnitus, red.),” siger Grant Searchfield.
Ifølge Grant Searchfield lykkes behandlingen via den nyudviklede sundhedsapp, fordi den i grundlæggende omskifter hjernen på en måde, der gør tinnituslyden mindre tydelig og reducerer den til en baggrundsstøj, der ikke har nogen større betydning for patienten.
Behandlingen viste sig i store træk at være ganske succesfuld. 65 procent af deltagerne oplyste, at de oplevede en forbedring – og for nogle var der tale om en livsforandrende forbedring, hvor tinnitus tidligere havde overtaget deres liv og opmærksomhed. Nogle patienter oplevede dog ikke en forbedring, og deres feedback skal nu bruges til at optimere lydterapien med smartphoneappen yderligere.
Næste skridt for de newzealandske forskere er at forbedre appen yderligere og gennemføre større lokale og internationale forsøg. De har også som mål at få hjemmebehandlingen godkendt af de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA. Forskerne håber på, at det kan ske allerede inden for seks måneder.
Se også: Nyheder om mennesket og teknologi