Mindre end hver sjette Windows-pc har Windows 11 efter et år

Skrappe sikkerhedskrav i Windows 11 går kraftigt ud over tempoet, som styresystemet udbredes i, viser de seneste tal fra Statcounter.

Mindre end hver sjette Windows-pc har Windows 11 efter et år

5. oktober 2021 lancerede Microsoft Windows 11 – den nyeste udgave af Windows, som er det klart mest udbredte styresystem til computere, både til almindelige laptops, gamer PC’er og workstation PC’er. Udrulningen sker dog i et, for Microsoft, ganske nedslående tempo.

Læs også: Hvad er software og it, og hvilken betydning har det for samfundet?

Kun 15 procent markedsandel efter et år

Et år efter lanceringen af softwaren er det nemlig kun 15,44 procent af alle computere, der kan køre Windows, som er opdateret til den nyeste Windows 11-software. Det viser de seneste tal fra analysevirksomheden Statcounter, som har trackingkode indlejret på mere end 1,5 millioner hjemmesider, og som derigennem registrerer, hvilke enheder milliarder af internettets sidevisninger kommer fra.

Fra oktober 2021 til oktober 2022 har Windows 11 kun fået en markedsandel på 15,44 procent.

I oktober 2022, altså præcist efter et års udrulning, er det altså ikke engang hver sjette computer, som kører med Windows 11. Markedsandelen er så lav, at det kun lige akkurat er nok til at ligge over markedsandelen for det 13 år gamle Windows 7, som fortsat kører på 9,62 procent af computerne.

I Danmark går det dog noget bedre med at overgå fra Windows 10 til Windows 11. I oktober 2022 har Windows 11 en markedsandel blandt danske Windows-computere på 24,2 procent.

Læs også: Ny sikkerhedschip fra Microsoft skal forhindre hackerangreb på computere

Længder bagud i forhold til Windows 10

Sammenligner man den globale udrulning af Windows 11 med forgængeren, Windows 10, kan man vist roligt sige, at der er plads til forbedring.

Udrulningen af Windows 10 gik i 2015-2016 noget hurtigere, end Windows 11 rulles ud i 2021-2022.

Windows 10, som blev frigivet 29. juli 2015, havde allerede en markedsandel på 6,11 procent efter en måned. Allerede i januar 2016 – altså efter et halvt år – var markedsandelen oppe på 16 procent – en markedsandel, som Windows 11 endnu ikke har nået på et helt år.

Læs også: Windows 11 beskytter nu brugere mod phishingangreb

Skrappe sikkerhedskrav udelukker mange computere

Det er formentlig ikke modvilje fra forbrugere og virksomheder til at starte den gratis Windows 11-opgradering, der er årsagen. Derimod skyldes det en række nye sikkerhedskrav, som computere skal leve op til for at kunne afvikle styresystemet.

Helt konkret har Microsoft indført et krav om, at hardwaren skal understøtte Trusted Platform Module (TPM) 2.0 og Secure Boot. Særligt TPM 2.0 er en sikkerhedsfunktion, som mange bærbare computere og processorer med mere end 5 år på bagen enten ikke understøtter eller ikke har aktiveret som standard i BIOS.

Ifølge tal fra Lansweeper, som har testet 30 millioner computere på tværs af 60.000 virksomheder, levede 42,7 procent af computerne ikke op til de skrappere sikkerhedskrav for at kunne installere Windows 11.

Det tvinger dem altså til at nøjes med Windows 10, medmindre de vælger at opgradere hardwaren til nyere hardware, der understøtter TPM 2.0.

Læs også: Nyheder om software og it-løsninger