Virksomhed vil genbruge millioner af ton gamle solpaneler med pyrolyse
Europa har, sammen med Japan og USA, i løbet af det seneste årti tabt kapløbet til Kina om at blive verdens førende producent af solceller. Men Europa har stadig overtaget, når det gælder genbrug af de mange solpaneler efter endt levetid. Det vil en fransk startup drage fordel af.
Ifølge Det Internationale Energiagentur (IEA) vil Kina snart sidde på svimlende 95 procent af den globale produktion af polykrystallinsk silicium, sølv og wafer (tynde runde siliciumskiver) til brug i solceller.
Læs også: Greentech: Disse grønne teknologier skal løse klimaproblemerne
Boom i solpaneler skaber nyt marked for genbrug
Hvad Kina derimod ikke er nær så gode til, er genbrug – og netop det område excellerer til gengæld Europa på. Den franske startupvirksomhed ROSI Solar blev i 2017 sat i verden for at håndtere den stigende mængde affald, der kommer til at opstå, efterhånden som solcellepanelerne holder op med at være tilstrækkeligt effektive efter omtrent 20-25 års levetid.
ROSI Solar har udviklet en metode til at udvinde de mest værdifulde elementer fra et gammelt solpanel.
“Vi vil være i stand til at genbruge op til 3 000 ton solpaneler, så det svarer til cirka 100 000 paneler, der kan genbruges hvert år. Men i morgen vil det ikke være nok at genbruge 3 000 ton. Vi bliver nødt til at genbruge titusindvis af ton, fordi affaldsstrømmen i Frankrig vil fortsætte med at vokse,” siger Antoine Chalaux, der er direktør i ROSI Solar, til Euronews.
Ifølge virksomheden vil der i de kommende tre årtier ske en nærmest eksponentiel stigning i mængden af affald fra udtjente solpaneler. I 2030 vil der være omkring 400 000 ton affald fra gamle solpaneler. Det tal stiger til 2 mio. ton i 2040 og fortsætter med at stige voldsomt til mere end 11 mio. ton i 2050.
Læs også: Hvad er klima og klimaforandringer? Her er alt du bør vide
Genbruger glas, aluminium, kobber, silicium og sølv
I Europa er der allerede eksperimentelle genbrugsanlæg, hvor gamle solpaneler genbruges. Det er dog hovedsageligt rammen af aluminium, kobberet i kobberboksen og eventuelt glaspanelet på forsiden, der genbruges. Disse bestanddele udgør ifølge ROSI Solar kun omkring 35 procent af solpanelernes bestanddele.
ROSI Solar udmærker sig ved også at genbruge de resterende 65 procent af bestanddelene, som består af de værdifulde metaller i selve solcellerne – hovedsageligt sølv, men også silicium.
Den franske startupvirksomhed gør brug af pyrolyse til at isolere de forskellige materialer i gamle solceller. Virksomheden anvender også en kemisk rensning til at frigøre sølvet, som volumenmæssigt kun udgør 0,1 procent af solceller, men som alligevel har stor værdi.
“Genbrug er et område, hvor Europa udmærker sig, og Europa er stadig førende på dette område. Hvis vi ønsker at genopbygge en effektiv solcelleindustri i Europa i stor skala, vil genbrug af disse materialer gøre vores industri mere konkurrencedygtig,” forklarer Antoine Chalaux.
Se også: Nyheder om klima og grøn teknologi