Danske virksomheder rammes af hackerangreb som aldrig før

Antallet af hackerangreb mod danske virksomheder steg i 2022 med 64 procent sammenlignet med 2021 - et tal der ventes at stige i fremtiden. Udviklingen bekymrer SMVdanmark.

Danske virksomheder rammes af hackerangreb som aldrig før

Der er sat en kedelig rekord i 2022. Antallet af anmeldte hackerangreb mod danske virksomheders it-systemer steg til 2.075 i 2022. Det er en stigning på 64 procent sammenlignet med 2021, og aldrig før har der været anmeldt så mange hackerangreb.

Tallene kommer fra en ny analyse foretaget af SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder. Det er særligt de små og mellemstore virksomheder, der er mål for hackerangreb. Antallet af mindre virksomheder, der har oplevet brud på it-sikkerheden siden 2019, er nemlig steget markant mere end antallet af store virksomheder, der er blevet ramt.

”Der er givetvis et stort mørketal, når vi ser på antal anmeldelser – også selv om de slår rekord. For ofte opgiver den lille virksomhed at anmelde og tager tabet, fordi de ikke tror på, at de får noget ud af en anmeldelse. Desværre har de ofte ret, for politiets opklaringsprocent er hovedrystende lav,” siger Lasse Lundqvist, der er konsulent og cyberekspert i SMVdanmark.

Læs også: It- og cybersikkerhed har aldrig været vigtigere end i dag

Stor mangel på it-folk bliver kun værre

Der er ikke udsigt til, at antallet af hackerangreb bliver reduceret i fremtiden – tværtimod. Analysen viser nemlig også, at der er akut mangel på it-specialister, som kan danne et effektivt værn mod hackerne. Der er optaget 19 procent færre studerende på it-uddannelserne fra 2020 til 2022. I 2030 forventes der derfor at mangle 22.00 it-specialister.


Kilde: SMVdanmark pba. Danmarks Statistik

Allerede nu har SMV’erne udfordringer med at rekruttere it-uddannede til deres virksomheder. Det gælder for hver tiende lille virksomhed og hver sjette mellemstore virksomhed.

”Så virksomhederne bliver nok endnu mere sårbare overfor hackerangreb i fremtiden. Allerede nu oplever mange, at de har svært ved at rekruttere it-specialister. Så der er behov for at tænke nyt og finde nye løsninger, så vi kan tiltrække flere unge til it-uddannelserne og også optage flere af dem, der søger. It-uddannelserne afviste over 1.000 kvalificerede ansøgere sidste år, fordi der ikke var pladser nok,” siger Lasse Lundqvist.

Læs også: Nyheder om it- og cybersikkerhed