Milliontilskud skal gøre offentlige bygninger grønnere
Hvis skolen trænger til at få isoleret taget, eller hvis varmen på hospitalet skal styres og udnyttes bedre, er der nu en grøn økonomisk håndsrækning på vej. En tilskudspulje på i alt 295 millioner kroner til kommuner og regioner skal sætte skub i energirenoveringer og digitale projekter, så de offentlige bygninger fremover bruger mindre energi.
Offentlige bygninger skal bruge energien rigtigt
”At bruge mindre energi handler også om at bruge energien rigtigt, og derfor er det samtidig vigtigt, at kommunerne og regionerne også får bedre redskaber til digitalt at overvåge og optimere energiforbruget. Med et grønt tilskud i hånden får de derfor nu en hjælpende hånd, så der kan sættes gang i flere af de grønne projekter, der kommer både borgere og klimaet til gode,” forklarer klimaminister Dan Jørgensen (S).
Dan Jørgensen understreger, at energiforbedringerne ikke kun vil give besparelser på både varmeregningen og CO2-udledningen, men det også vil gøre indeklimaet bedre.
Se også: Grøn teknologi skal løse miljøproblemerne
70 procent af offentlige bygninger har energimærke D, E, F eller G
Det anslås, at op mod 70 procent af de 23.000 offentlige bygninger, der er i Danmark, har energimærke D, E, F eller G, som er i den laveste ende af skalaen. Derfor er tilskuddene målrettet bygninger med den type energimærkning, så der kan opnås størst mulige energibesparelse over projektets levetid i kWh per estimeret tilskudskrone og år per ansøgt projekt.
Fra d. 1. til 8. november kan der søges om de første 150 millioner kroner. Gennem puljen kan den enkelte kommune eller region få et tilskud, der svarer til 30 procent af prisen for de grønne projekter, der er meldt ind og godkendt. Hver kommune eller region kan maksimalt få et tilskud på fem millioner kroner fra puljen.
Der kan søges om tilskud til energirenoveringsprojekter som for eksempel nye vinduer eller konvertering til varmepumper. Det er også muligt at søge om tilskud til digitale løsninger og software, der kan overvåge og optimere energiforbruget i de offentlige bygninger. Endelig gives også tilskud til undervisning i energirigtig drift.
I 2030 bør ingen offentlige bygninger have et energimærke dårligere end C, lyder anbefalinger til regeringen fra Klimapartnerskabet for bygge- og anlægssektoren.
Opføres en ny bygning efter de energimæssige krav i det gældende bygningsreglement (BR18), vil bygningen opnå et energimærke A2015.