8 ud af 10 danskere forventer, at deres job bliver påvirket af AI
Kritiske røster går ofte på, at kunstig intelligens erstatter arbejdspladser og derfor er til skade for samfundet – også selv om prognoser indikerer, at der ikke nødvendigvis går arbejdspladser tabt, men at de blot rykkes til andre funktioner.
En ny undersøgelse fra PwC viser, at der blandt danskere er bekymring over AI at spore. Undersøgelsen, som er lavet i samarbejde med Epinion, har analyseret 2.056 danskeres holdning til kunstig intelligens.
Læs også: Hvad er kunstig intelligens? Sådan ser fremtiden med AI ud
Flere ser positivt på AI end negativt
8 ud af 10 eller 83 procent af respondenterne svarer, at de forventer, at deres job vil blive påvirket af kunstig intelligens inden for de næste fem år. Kun otte procent er bekymrede for at miste deres job til AI. 23 procent af respondenterne mener, at man bør stoppe udviklingen af og adgangen til AI.
Flere danskere ser dog positivt på AI (34 procent) end negativt (18 procent), mens 48 procent har en neutral holdning.
“Undersøgelsen viser, at langt de fleste danskere på arbejdsmarkedet vurderer, at kunstig intelligens vil påvirke deres job, men de fleste er ikke nervøse for, at AI vil overtage deres job. Danskerne giver således udtryk for, at fordelene ved kunstig intelligens særligt kommer til udtryk på arbejdsmarkedet,” siger Mads Nørgaard Madsen, leder af PwC’s konsulentforretning og ekspert i it og cybersikkerhed.
Læs også: Forsker skal undersøge, om AI kan erstatte en dommer til strafudmåling
Fordele og ulemper ved AI ifølge danskerne
Når respondenterne skal påpege fordele ved kunstig intelligens, er det særligt tre ting, der træder frem.
64 procent af danskerne angiver automatiserede rutineopgaver i arbejdet og frigørelsen af mere tid som den største fordel. Henholdsvis 51 og 46 procent peger på færre menneskelige fejl i arbejdet og mere præcise analyser samt forbedret diagnosticering og behandling af sygdomme som de største fordele.
De ulemper, som danskerne er mest bekymrede for, er kriminelle handlinger såsom cyberangreb, misbrug af data eller krig (66 procent). Næsten lige så mange, 64 procent, peger på misbrug af personlige data, og 63 procent peger på spredning af falske nyheder og propaganda.
Læs også: Nyheder om kunstig intelligens