Kirurger opererer svinenyre ind i menneske
Et hold kirurger fra University of Alabama ved Birmingham i USA har bevist, at det er muligt genetisk at ændre på en gris, så dens nyrer kan bruges til transplantationer til mennesker. Lægerne har netop transplanteret nyrer fra en genetisk ændret gris ind i maven på en hjernedød mand. Hele proceduren beskrives i en artikel publiceret i American Journal of Transplantation.
Ifølge lægerne begyndte svinenyren at producere urin blot 23 minutter efter operationens afslutning og fortsatte med det i tre døgn. Patientens egne nyrer var helt fjernet, og hans krop viste ingen tegn på at afstøde de transplanterede organer.
Mål at transplantere svinenyrer til levende mennesker i år
Kirurgerne udførte proceduren med nyren med tilladelse fra familien til patienten, James Parsons, der ønskede at være organdonor. De opkalder nu denne slags forskningsundersøgelse efter ham. I dette tilfælde var der tale om en hjernedød patient, men det er et stort skridt i retning af kliniske forsøg med levende patienter, som man håber at kunne påbegynde allerede senere i år.
Dr. Jayme Locke, holdets chefkirurg, udtaler, at der ikke var tale om et enkeltstående forsøg, samt at håbet er at kunne udvikle på området, så de kan hjælpe levende patienter. Locke, der ligeledes er leder af UAB’s Incompatible Kidney Transplant Program, tilføjer, at det bliver en vidunderlig dag, når han kan gå ind på klinikken og vide, at han har en nyre til alle dem, der venter på at se ham.
Nyresvigt er alvorligt
Baseret på data fra Organ Procurement and Transplantation Network er der på nuværende tidspunkt 90 272 patienter i kø for at få en nyretransplantation i USA. Yderligere 3 000 patienter føjes til den liste hver måned.
Ifølge Dr. Locke er nyresvigt en meget alvorlig sag, og der er brug for en radikal løsning, mener hun. Derfor håber hun, at man inden for de næste em år kan tilbyde nyretransplantationer med svinenyrer til patienter og redde deres liv.
De mest almindelige symptomer på nyresvigt er træthed, kvalme og manglende appetit med tab af vægt til følge. Nogle får hudkløe, øget vandladning om natten, uro i benene og bliver forpustede ved anstrengelse.
Ifølge sundhed.dk får omkring 700 nye personer i Danmark hvert år behov for dialyse eller nyretransplantation på grund af kronisk nyresvigt. Cirka 2 600 personer lever med kronisk dialysebehandling, og cirka 2 900 andre lever med en transplanteret nyre.
Se også: Sådan former bioteknologi samfundet
Succes med genetisk ændrede grise til operationer
Dette er det seneste skridt i en udviklingsrække, hvor organer fra genetisk ændrede grise med succes er blevet indopereret i mennesker. I slutningen af 2021 forbandt læger ved NYU Langone Health en svinenyre til blodomløbet på en hjernedød patients lår.
Tidligere i januar transplanterede læger ved University of Maryland School of Medicine et svinehjerte til en levende patient som en del af et eksperiment. Patienten var for syg til at modtage et hjerte fra et andet menneske, og derfor var svinehjertet den eneste udvej. Ind til nu skulle alt gå som ønsket med den operation – kroppen har stadig ikke afstødt svinehjertet.
Se også: Nyheder om biotek