USA godkender genredigerede kødkvæg for første gang

To kødkvæg har fået redigeret deres DNA med teknologien CRISPR, så de er korthårede og derfor ikke skal døje med stress forårsaget af klimakrisens stigende temperaturer.

USA godkender genredigerede kødkvæg for første gang

Verden over bliver der ifølge FN’s fødevare- og landbrugsorganisation (FAO) slagtet 324 millioner kvæg om året. For slagterivirksomheder er der derfor store gevinster at hente ved at optimere på deres bestand af kvæg mest muligt. Det kan gøres med naturlig selektion – og siden genredigeringsværktøjet CRISPR er dukket op, har det også vist sig at være uhyre effektivt til at redigere dyrs gener.

For første gang nogensinde har de amerikanske fødevare- og landbrugsmyndighed Food and Drug Administration (FDA) godkendt kvæg, der er blevet genmodificeret med CRISPR, og som skal bruges til slagtning. Det oplyser myndigheden i en pressemeddelelse.

Korthårede kvæg tilpasset det varmere vejr

De to genredigerede kvæg er blevet til tilpasset klimaforandringerne, som påvirker dem lige såvel som os mennesker. Kvæg, der har det godt i deres omgivelser, er ifølge FDA mindre tilbøjelige til at opleve stress forårsaget af for høje temperatur. Får køerne stress, kan det forværre produktionen af oksekød.

Den genmodificerede kvægrace har fået navnet PRLR-SLICK og er kendetegnet ved at være korthåret, så de bedre kan modstå varmt vejr og i sidste ende producere bedre oksekød til forbrugerne.

Traditionel genmodificering af afgrøder eller dyr (GMO) foregår ved at tilføje genetisk materiale fra andre organismer og resulterer i dyr eller afgrøder, som naturligt ikke ville forekomme. Det er ikke tilfældet med CRISPR, hvor der redigeres i gener, som allerede findes i en art. Dermed skabes en organisme, som teoretisk også kunne forekomme gennem en naturlig avlsproces.

Ingen sikkerhedsrisici ved PRLR-SLICK-kvægene

FDA har gennemgået de genetiske data og andre oplysninger indsendt af virksomheden bag og vurderet, at der er ikke er nogen sikkerhedsrisici forbundet ved den pågældende genredigering. PRLR-SLICK-kvægenes mutationer svarer til andre mutationer, der naturligt forekommer, når kvæg tilpasser sig tropisk og subtropisk klima.

Det er forventningen, at virksomheden Acceligen vil bruge de to genredigerede kvæg med udvalgte kunder verden over, og at forbrugere kan købe oksekød fra dem om cirka to år.

FDA har også tidligere godkendt genredigering på geder, kyllinger, laks, kaniner og grise, men med kvægene er det altså første gang, at teknologien godkendes i et dyr, der skal bruges til slagtning.

Læs også: Nyheder om bioteknologi