Danmarks største ladestation til tung transport åbner i Hirtshals

E.ON åbner Danmarks største ladestation til elektriske lastbiler, varebiler og busser. De tre nye 400 kW-lynladere kan senere skaleres til en ladeeffekt på 1.000 mW.

Danmarks største ladestation til tung transport åbner i Hirtshals

Ligesom personbiler for alvor er ved at overgå fra benzin- og dieselmotorer til elmotorer, er det samme så småt ved at ske for den tunge transport.

Antallet af eldrevne lastbiler og busser er steget markant de seneste år. I 2021 blev der indregistreret 1.701 elektriske lastbiler, busser og varebiler. Året efter steg tallet til 2.423 – en stigning på 43 procent. I år er der indtil videre indregistreret 2.164 elektriske lastbiler, varebiler og biler. Det tyder på endnu en fremgang i antallet af elektriske tunge køretøjer, når året er omme.

Alene i september blev andelen af elektriske lastbiler tredoblet sammenlignet med niveauet i september 2022, viser dugfriske tal fra De Danske Bilimportører.

Læs også: Elbiler – alt om teknologien, der skal sikre den grønne omstilling

E.ON Drive Infrastructure (EDRI) Hirtshals Transport Center

Ny ladestation kan servicere fem elektriske lastbiler

Det øgede antal elektriske lastbiler, varebiler og busser på de danske veje kalder på bedre ladeinfrastruktur. Det har det tyske energiselskab E.ON gjort til en af sine opgaver at gøre noget ved.

I Hirtshals ved Hirtshals Transportscenter har selskabet netop åbnet Danmarks største ladestation til tung transport, så busser, varebiler og lastbiler kan lynlade deres store batterier på farten.

Mens personbiler typisk har en batterikapacitet på mellem 40 og 100 kWh, kan lastbiler have en batterikapacitet på op mod 500-600 kWh. Det kræver lynladere med ekstra høj ladeeffekt, og netop det er der blevet opsat i Hirtshals.

E.ON har opsat tre lynladere med en effekt på 400 kW, som kan servicere fem ellastbiler eller seks biler/varebiler ad gangen. Der er tale om ladeboksen hypercharger HYC400 fra italienske alpitronic, som kan skaleres op til en ladeeffekt på 1 MW, når teknologien er klar.

Vigtigt at få elektrificeret den tunge transport

En fjerdedel af Europas samlede CO2-udledning kommer fra transporten, og ifølge Det Europæiske Miljøagentur kommer 72 procent af den udledning fra vejtransporten. Tunge køretøjer og lette varevogne står for over en tredjedel.

”Den tunge trafik er en af de helt store udledere af CO2. Hvis vi skal nå i mål med vores klimaambitioner, er det svært overvurdere betydningen af at få både vare- og bustransport over på grøn strøm. I det lys er åbningen af Danmarks største ladestation til tung trafik lidt af en milepæl,” siger Anders Krag, der er administrerende direktør i E.ON Drive Infrastructure Denmark.

Læs også: Nyheder om elbiler og selvkørende teknologi