Dansk startup tilbyder hjemmeladning af elbil til københavnske lejligheder

Dansk startup står bag en ny og unik ladeløsning, der er søgt patenteret. Med Elby kan de mange danskere, der bor i lejlighed, få installeret en hjemmelader til elbilen.

Dansk startup tilbyder hjemmeladning af elbil til københavnske lejligheder

Den danske startupvirksomhed Elby har udviklet en simpel og billig løsning for beboere i lejligheder i Storkøbenhavn, som nu kan få installeret en hjemmelader på lejlighedens facade.

Tanken bag den nye løsning er, at lejlighedsbeboere kan oplade elbilen ved vejkanten på samme måde, som dem, der bor i hus, kan lade elbilen op i indkørslen, carporten eller i garagen. Også virksomheder og kontorer kan få opsat hjemmeladere langs parkeringspladser op ad en bygning.

Læs også: Elbiler – alt om teknologien, der skal sikre den grønne omstilling

Ladeboks integreret i væggen

Løsningen er forholdsvis simpel. Elbys produkt består af en 11 kW integreret lader, som installeres i den ydre væg på en lejlighedsbygning, kontor eller villa med gadeparkering ved siden af.

For at løsningen kan bruges, skal der være et smalt fortov eller intet fortov mellem bygning og parkering (maks. 2-3 københavnerfliser) og ingen cykelsti mellem bygning og parkering.

I stedet for at have store, synlige kantstensladere er Elbys lader næsten usynlig i bybilledet. Elby har udviklet en unik gummiskinne kaldet Elby Sleeve, som integreres i fliserne. I skinnen trykkes ladekablet ned, og på den måde ligger ladekablet plant med flisernes overflade. Der er derfor ingen farlige kabler at snuble over.

Som med andre kantstensladere bruger man sit eget Type 2-ladekabel, og opladningen startes via en app.

Ladefællesskab der giver merværdi til bygningen

Elby er baseret på andelstanken. Bygningsejerne eller beboere i en andels- eller ejerforening tjener 50-60 procent af overskuddet fra opladningen, alt efter om man har Elbys privat- eller erhvervsløsning.

Jo mere man bruger laderen, desto mere tjener bygningsejer/beboere procentvis af overskuddet. For at opnå en maksimal fordeling af overskuddet skal man blot lade 210 kWh om ugen – det der svarer til 30 kWh om dagen.

Det er Elbys tarif på 2 kr. per kWh, der deles ud af til bygningsejere og beboere. Tariffen pålægges kostprisen på strømmen, som købes gennem Vindstød A/S.

Privatpersoner kan i dag købe laderen og installation for 0 kroner, idet Elby vil dækker udlægget for laderen. For erhvervsdrivende kan laderen købes til en intropris på 20.000 kroner (normalpris 25.000 kroner). Dertil er der et tilslutningsbidrag, typisk på 5-10.000 kroner.

Elby har forventet opstart i Storkøbenhavn i løbet af første halvår 2024.

Læs også: Nyheder om elbiler og selvkørende teknologi