Nu er der 17.000 ladepunkter til elbiler i Danmark

Antallet af offentlige opladere til elbiler stiger i voldsomt tempo. Nu er der mere end 17.000 ladepunkter – og endnu flere er på vej.

Nu er der 17.000 ladepunkter til elbiler i Danmark

Det bliver måned for måned nemmere at være elbilist, hvis man er afhængig af at lade elbilen ved brug af offentlige ladere. 2023 blev nemlig et rigtigt godt år for dem, der ikke kan lade elbil på egen matrikel.

Læs også: Elbiler – alt om teknologien, der skal sikre den grønne omstilling

Næsten en fordobling på et år

Nye tal fra ChargeX Analytics, som De Danske Bilimportører har indhentet, viser, at der nu er 17.368 ladepunkter til elbiler. Til sammenligning var der 9.198 på samme tidspunkt for et år siden. Der er dermed sket næsten en fordobling, idet der er kommet 8.170 nye ladepunkter til.

Af disse er 1.576 af dem lynladepunkter, hvor der kun var 786 for et år siden. For disse er der altså sket præcis en fordobling.

Udrulningen af nye ladepunkter sker i et hurtigere tempo end udrulningen af elbiler på de danske veje. Det betyder, at der nu er færre elbiler per ladepunkt, end der var ved udgangen af 2022. Det gælder både for normal- og lynladere.

“Elbilernes popularitet vokser markant, og allerede i 2024 kommer de til at udgøre over 50 procent af nybilsalget. Det stiller store krav til nem og tilgængelig opladning. Derfor er vi naturligvis glade for, at Danmark har fået markant flere ladestandere i 2023, men det skal gå endnu stærkere, hvis ladeinfrastrukturen skal følge med udviklingen i bilparken,” siger Mads Rørvig, der er administrerende direktør i De Danske Bilimportører.

Læs også: Nu bliver der solgt flere elbiler end fossilbiler i Danmark

Clever på vej med 15.000 ladeudtag

Og stærkere kommer det med al sandsynlighed også til at gå. Der er nemlig udsigt til mange flere ladepunkter i bybilledet.

Clever har for nylig annonceret, at selskabet investerer 1 milliard kroner i at opføre 15.000 nye ladeudtag. Det er uklart, hvor mange ladepunkter der vil blive tilføjet – formentlig omkring det halve, altså 7.500.

Blandt de 15.000 ladeudtag bliver der opført 500 nye lynladepunkter, så Clever når op på 1.100 lynladepunkter ved udgangen af 2024.

De fleste ladepunkter – det vil sige en ladestander – har typisk to ladeudtag eller stik. Der kan dog også være hurtig- og lynladere med tre eller endda fire stik.

Læs også: Nyheder om elbiler og selvkørende teknologi