Selvkørende eltraktor vil optimere afgrøder og lønsomhed

Smarte opkoblede eltraktorer kan være med til at gøre landbruget grønnere. Monarch har præsenteret det første bud på, hvordan en eldrevet traktor kan se ud og fungere.

Selvkørende eltraktor vil optimere afgrøder og lønsomhed

Smarte teknologier og IoT kan gøre landbruget langt mere effektivt, samtidig med at CO2-aftrykket kan reduceres voldsomt. Landbruget er nemlig en af de industrier, der udleder flest drivhusgasser.

Som helhed bidrager landbrugsindustrien med mellem 12-18 procent af den globale udledning af drivhusgasser alt efter hvordan det opgøres. Klimavenlige processer i landbruget kan dermed bidrage markant til at reducere global opvarmning.

Læs også: Elbiler – alt om teknologien, der skal sikre den grønne omstilling

Eltraktorer kan reducere udledning af drivhusgasser

Der er mange måder at benytte smart teknologi til at forbedre landbruget – lige fra sensorer på marker til at optimere gødning og IoT-enheder i stalde til optimering af foder og forebyggelse af sygdomme. Det kan også ske ved at lave eltraktorer, der samtidig er udstyret med smarte teknologier. Hvordan en smart eltraktor kan se ud og fungere, har producenten Monarch givet deres bud på – og de må siges at have gentænkt traktoren fra bunden.

Det Californien-baserede Monarch Tractor er den første virksomhed, der fremstiller elektriske traktorer, og som for alvor forsøger at komme ind på traktormarkedet, som i øjeblikket domineres af fossilt brændstofforbrugende dieseltraktorer. Dieseltraktorer genererer 17 gange så meget kuldioxid som en gennemsnitlig bil, så der kan være meget at hente ved at overgå til eltraktor.

Traktoren er stadig under afprøvning på en række landbrug, og virksomheden har endnu ikke meddelt, hvornår den vil blive bredt tilgængelig.

eltraktor monarch 2

GPS og sensorer til styring og dataindsamling

Monarch-traktoren kan med en vis overvågning betjene sig selv i marken. Den bruger GPS og et system af kameraer, der kan se i alle retninger. Kameraerne sikrer, at traktoren kører præcist ned ad rækker og udfører den nøjagtige operation.

Computermodeller, der kører på hardware indbygget i traktorens tag, kan genkende tegn som for eksempel misfarvning af blade eller insektskader og rapportere dem til landmanden. Landmanden kan overvåge op til otte traktorer på afstand.

Monarchs traktor er lille og er beregnet til at blive brugt på små og mellemstore landbrug, der specialiserer sig inden for dyrkning af frugt og grøntsager. Den har højst 70 hestekræfter – til sammenligning har de store dieseltraktorer 400 hestekræfter eller mere.

Monarch-traktorens rækkevidde er også begrænset. Den kan arbejde i ca. 10 timer på en batteriopladning, og opladningen tager mellem fire og fem timer.

Se også: Sådan gør kunstig intelligens landbruget mere effektivt og bæredygtigt

Mangel på arbejdskraft

Derudover kan en smart traktor også løse andre problemer, herunder mangel på arbejdskraft. Landbrugsarbejde er i hvert fald i nogle områder sæsonbestemt og kan kræve flere arbejdere i travle perioder som for eksempel høsten og færre på andre tidspunkter.

Landmænd står også over for et andet problem. Dagligvarebutikker og fødevaredistributører er landmændenes kunder, og de ønsker, at landmændene indsamler data om alle trin i arbejdsprocessen lige fra plantning til høst og opbevaring. Det skyldes, at disse købere ønsker at kunne bevise over for deres kunder – de forbrugere, der spiser maden – at produkterne er dyrket på sunde og miljøbevidste måder.

Derfor kan Monarch-traktoren med sin vifte af sensorer og kameraer konstant indsamle data om landbrugsarbejdet, som kan deles med fødevarekøberen.

Se også: Nyheder om elkøretøjer og selvkørende teknologi