Spar penge på opladning af elbil i hjemmet

Du er måske ikke klar over det, men du kan let spare penge på opladning af elbilen derhjemme. Her giver vi gode tips til billigere opladning.

Spar penge på opladning af elbil i hjemmet

Der er mange fordele ved en elbil. Som ejer af elbil finder man hurtigt ud af, hvor praktisk det er at kunne starte hver dag med en “fuld tank”. Selvom elbilen per rejst kilometer er billigere end benzin- og dieselbiler, kan langt de fleste familier spare mere ved blot at lave lidt om på vanerne, når bilen lades op.

Vi giver her nogle gode tip til, hvordan du kan opnå billigere opladning af din elbil i hjemmet.

Tips til billigere opladning af elbilen

Sætter du også elbilen til at lade op, så snart du kommer hjem? Så er du ikke den eneste. Der er dog mange penge at spare ved at vente med at starte opladningen. Det handler om meget mere end tidspunktet, du oplader bilen på.

Batterierne i elbilerne er på samme tid holdbare og skrøbelige. Passer man godt på dem, holder de ikke bare længere, men de oplades hurtigere og bruger mindre energi, når de oplades. Og bruges der mindre energi under opladning, er det gode nyheder for din elregning.

Nedenfor giver vi nogle tips til, hvordan du kan spare penge på opladning af din elbil.

Læs også: Elbiler og plug-in hybrider neutraliserer CO2-udslippet

Vent med at lade bilen op

Det virker måske mest naturligt at starte opladningen af elbilen, inden man træder ind ad døren derhjemme. Men vil du gerne spare penge på opladningen, bør du vente.

I stedet skal du vente med at oplade elbilen, indtil prisen på el falder, hvilket den typisk gør om natten. Det skyldes, at efterspørgslen på strøm er mindre om natten, mens udbuddet af strøm er mere konstant. Det giver en lavere pris på strøm end på andre tider af døgnet.

Og som en bonus er strømmen om natten grønnere og kommer typisk fra vedvarende kilder.

Oplad ikke i direkte sol

En bil, der står parkeret i direkte sol, kan blive meget varm. Det er ikke kun ubehageligt for dig, der skal ud at sidde i en brandvarm bil, men også usundt for batteriet i elbilen.

Sørger man for at parkere bilen i skyggen, er dette bedre for både batteriets holdbarhed og for opladningstiden. Hidtidige batteriteknologier har generelt ikke godt af varme, men har det bedst ved en moderat temperatur. Og skal der bruges mindre energi på at lade elbilen op, så betyder det samtidig et mindre forbrug af el.

Kulde er heller ikke godt

Hverken ekstrem varme eller kulde er godt for elbilens batteri. Selvom vi selvfølgelig bliver nødt til at lade bilerne op, så er det hårdere for batterierne, når de ikke oplades under optimale forhold.

Også når det er koldt, skal der bruges mere energi på at lade batteriet op. Det er der dog et godt tip til. Er der meget koldt, så kan man lade bilen være tilkoblet opladning, men uden at starte opladningen. Gør man det, startes batteriets temperaturkontrol automatisk.

Er det meget koldt om morgenen? Så sørg for, at opladning af bilen afsluttes, lige inden du skal ud at køre. Opladning opvarmer automatisk batteriet, hvilket giver dig en længere rækkevidde og dermed et mindre elforbrug.

Ikke under 20 og ikke over 80 procent

Elbilbatteriet oplades ikke med samme kW under opladningsprocessen. Når batteriet kommer under 20 procent eller over 80 procent, sættes opladningshastigheden meget ned. Dette gøres for at beskytte batteriet og for at forlænge dets holdbarhed.

Oplader man derfor batteriet fra 0 til 20 procent og igen fra 80 til 100 procent, tager det meget længere tid, og der bruges derved mere energi. Ved at sørge for at holde batteriet mellem 20 og 80 procent spares der altså strøm, og du passer samtidig på batteriet.

Solcelleanlæg

Er elbilen hjemme om dagen, kan det måske give mening at investere i et solcelleanlæg eller solcelletag. På den måde får man den grønneste og billigste el.

Med solceller kan man opnå store besparelser på elregningen og samtidig være god ved miljøet. I 2021 er håndværkerfradraget fordoblet, og samtidig kan man med udvalgte grønne investeringer søge energitilskud og få dækket op til 20 procent af totalprisen.

Se også: Nyheder om elbiler