Elon Musk-selskab skal teste hjerneimplantat på mennesker

Neuroteknologivirksomheden Neuralink kan snart begynde at teste sit hjerneimplantat i kliniske forsøg med mennesker. Det er første gang, at det kommer til at ske.

Elon Musk-selskab skal teste hjerneimplantat på mennesker

Den amerikanske virksomhed Neuralink, som Elon Musk er medstifter af, har fået en godkendelse af USA’s Fødevare- og Lægemiddelstyrelse (FDA) til at teste hjerneimplantater på mennesker i kliniske forsøg. Det skriver Reuters.

”Dette er resultatet af et utroligt arbejde fra Neuralink-teamet i tæt samarbejde med FDA og repræsenterer et vigtigt første skridt, der en dag vil gøre det muligt for vores teknologi at hjælpe mange mennesker. Rekrutteringen til vores kliniske forsøg er endnu ikke åben. Vi annoncerer mere information om dette snart,” skriver Neuralink i et tweet.

Vil kurere en lang række neurologiske lidelser

Neoralink har i mange år arbejdet mod at skabe hjerneimplantater, der kan kurere en lang række neurologiske sygdomme og lidelser såsom lammelser, overvægt, autisme, depression og skizofreni. Også telepati – altså overføring af tanker og følelser mellem mennesker uden brug af kendte sanser – og webbrowsing er på tegnebrættet.

Løsningen er en lillebitte enhed med ultratynde følere eller tråde, der indsættes i hjernen af en neurokirurgisk robot udviklet af Neuralink. Enheden er baseret på teknologi udviklet ved University of California, San Francisco (UCSF) og University of California, Berkeley.

Læs også: Fremtidens teknologi vil ændre vores liv – her er alle de nye teknologier under udvikling

Første ansøgning blev afvist

Det har ikke været uden udfordringer for Neuralink at få godkendelsen. Selskabet, der blev grundlagt i 2016, søgte første gang om godkendelse i starten af 2022, men den ansøgning blev ifølge syv nuværende og tidligere medarbejdere afvist.

Myndighederne pegede angiveligt på flere bekymringer ved Neuralink, som skulle adresseres, før enheden kunne testes på mennesker. Blandt andet var der bekymringer om enhedens litiumbatteri, muligheden for at implantatets ledninger kunne bevæge sig inde i hjernen og udfordringen ved at fjerne enheden sikkert fra hjernen uden at beskadige hjernevæv.

Disse bekymringer lader til at være adresseret, for nu er den vigtige godkendelse altså i hus. Det er første gang, at de amerikanske myndigheder giver grønt lys til at gennemføre et klinisk forsøg med hjerneimplantater på mennesker.

Undersøges for flere kontroversielle forhold

Godkendelsen er en stor sejr for Neuralink, men virksomheden har også en række alvorlige undersøgelser at forholde sig til.

I maj opfordrede to medlemmer af Repræsentanterners Hus i USA det amerikanske landbrugsministerium (USDA) til at undersøge, at Neuralink angiveligt havde fyldt sit tilsynsnævn med medarbejdere, som ville få økonomisk fordel af at få godkendt hjernechippen.

Sideløbende indledte det amerikanske landbrugsministeriums generalinspektør en undersøgelse af mulige overtrædelser af dyrevelfærd. Neuralinks forsøg med dyr skulle være forhastede og resultere i, at får, grise og aber lider og dør unødvendigt.

Læs også: Nyheder om fremtidens teknologi