Forskere udvikler tatoveringer med elektriske kredsløb til sundhedsovervågning

Forskere fra Sydkorea har udviklet en teknologi, der gør det muligt at påføre ultratynde ikke-permanente tatoveringer baseret på flydende metal og kulstofnanorør med elektriske kredsløb.

Forskere udvikler tatoveringer med elektriske kredsløb til sundhedsovervågning

Forskere fra Department of Materials Science and Engineering og Department of Electrical and Electronic Engineering fra Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) i Sydkorea har udviklet en ny type bærbar biosensor.

Der er tale om en teknologi, hvor forskere på et øjeblik kan påføre unikke elektroniske ikke-permanente tatoveringer til at overvåge patienters helbred, herunder måling af glukose, laktat og alkohol. Resultatet af forskningen er blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Advanced Materials.

Læs også: Forskere udvikler holdbart materiale til fleksible kunstige muskler

Ultratynde elektriske kredsløb på kroppen

Når det kommer til wearables, er der ofte tale om bærbare enheder, som i større eller mindre grad er til gene i form af enheder, som sidder på kroppen. Men med den nyudviklede teknologi er det muligt at lave ultratynde elektroniske kredsløb på kroppen, som slet ikke kan mærkes.

Der er tale om såkaldte e-tatoveringer, hvor der ‘tatoveres’ med flydende metal, som har høj ledeevne og lang holdbarhed.

Teknikken løser flere problemer med tidligere teknikker til at lave e-tatoveringer til medicinsk brug. Konventionelle e-tatoveringer fremstilles i dag hovedsageligt ved at lave mønstre med et ledende materiale på en tynd film, men de kan være svære og tidskrævende at specialfremstille til den enkelte patients behov. Derudover har de begrænset elasticitet og åndbarhed på grund af filmen.

Forskernes nye teknologi består af blæk lavet af flydende gallium, som er billigt og nemt at arbejde med, samt kulstofnanorør. Det er samtidig biokompatibelt og kan påføres på blot 10 sekunder. Selv om det kaldes e-tatoveringer, bliver det dog ikke tatoveret på kroppen i traditionel forstand, men pensles.

E-tatoveringer kan bruges som bioelektroder og biosensor

E-tatoveringer som den, som forskerne har udviklet, kan bruges som bioelektroder tilpasset den enkelte patients krop. Forskerne udviklede blandt andet en bioelektrode, der kan foretage et elektrokardiogram (ECG) og give elektrisk stimulation af muskler.

Det er endda lykkedes forskerne at skabe en e-tatovering med fysioterapeutiske egenskaber. Det er gjort med en omformer, der bruger fototermiske egenskaber til at omdanne lys til varme.

Ved at påføre et enzym til det flydende metal er det også muligt at bruge en e-tatovering som en biosensor, der kan måle glukose, laktat og alkohol.

Det vides endnu ikke, hvor langt produktet er fra en potentiel kommercialisering.

Se også: Nyheder om fremtidens teknologi