Forskere vil bygge en kunstig sol for at løse miljøkrisen

Forskere fra bl.a. EU, Kina og USA er i gang med at skabe en kunstig sol, der udleder mere energi end solen - den skal give ren energi til alle.

Forskere vil bygge en kunstig sol for at løse miljøkrisen

Energi er essentiel for det moderne samfund og til at få millioner, hvis ikke milliarder, af mennesker ud af fattigdom. Mennesket har altid været gode til at opfinde nye måder til at generere energi på, men hver løsning har haft store ulemper. Fossile brændstoffer forgifter for eksempel planeten og atomreaktorer genererer radioaktivt affald. Solpaneler og vindmøller er rene og sikre, men de er stadig bagud med hensyn til pålidelighed.

Kunstig sol skal løse klimaændringerne

Det har fået forskere i blandt andet Kina, USA og EU til at tænke ud af boksen. Faktisk herfra og helt op til solen. Hvert sekund udstråler solen mere energi, end menneskeheden kan bruge i løbet af en million år takket være en proces, der kaldes termonuklear fusion. Er det muligt at genskabe sådan en fusionen i bestræbelserne på at løse klimaændringerne?

Det spørgsmål er en række internationale forskere i gang med at forsøge at besvare ved hjælp af en ny opfindelse kaldet EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak), som befinder sig i Kina. EAST er en kunstig stjerne, der brænder ved temperaturer, der er otte gange så varme som vores sol.

Se også: Hvordan vil fremtidens teknologi ændre vores liv?

Mange gange varmere end solen

Ulempen er naturligvis, at intet materiale på jorden kan tåle millioner af grader uden at smelte. I 1950 fandt en gruppe russiske videnskabsmænd en måde at snyde varmen på. Det eneste, de havde brug for, var et donutformet kammer ved navn Tokamak og stærke magneter.

Ideen var at indføre brintgas inde i Tokamaken og bruge magnetfelter til at holde den i en dynamisk, men præcis position. Forskere har siden finpudset Tokamak og i maj 2021 slog EAST en verdensrekord, da den nåede en plasmatemperatur på 120 millioner grader Celsius. Den temperatur blev opretholdt i 101 sekunder.

Det lykkedes også forskerne at opretholde en temperatur på 160 millioner grader i 20 sekunder. Det er betydeligt varmere end selv i solens kerne, hvor der er 27 millioner grader.

Afgørende gennembrud – men først klar om 30 år

“Gennembruddet er et betydeligt fremskridt”, forklarer Li Miao, direktør for fysikafdelingen på Southern University of Science and Technology i Shenzhen. “Det ultimative mål bør være at holde temperaturen på et stabilt niveau i lang tid.” Miao tilføjede også, at det næste skridt er at opretholde fusionsreaktionen i en uge eller mere.

Indtil det sker, er EAST stadig ikke i nærheden af at producere en positiv nettoenergi – det vil sige at få mere energi ud af reaktionen, end man bruger på at starte og opretholde den.

I følge Lin Boqiang, chef for China Center for Energy Economics Research ved Xiamen University, kan der gå op til 30 år, inden man er kommet så vidt.

Alligevel vurderes dette resultat som et stort skridt i den globale søgen efter grøn energi. At der så er andre dilemmaer at forholde sig til er en anden sag. Hvad sker der for eksempel ved uheld af håndteringen af denne voldsomme energiudladning? Teknikken virker også som et ret slagkraftigt og dystopisk våben, hvis man disker op med noget, der er mange gange varmere end selv solen.

Der er forskere og videnskabsmænd fra Kina, EU, USA, Indien, Japan, Sydkorea og Rusland med i projektet.

Se også: Nyheder om fremtidens teknologi