Kina vil 3D-printe 180 meter høj dæmning ved brug af robotter

På bare to år vil Kina opføre verdens største 3D-printede projekt – og det bliver efter planen helt uden brug af byggefolk. Kunstig intelligens skal i stedet styre ubemandede robotter.

Kina vil 3D-printe 180 meter høj dæmning ved brug af robotter

I det kinesiske distrikt Yangqu i provinsen Shanxi i det nordlige Kina vil man opføre en 3D-printet dæmning helt uden brug af menneskelig arbejdskraft. Det fremgår af en forskningsartikel, som forskere fra State Key Laboratory of Hydroscience and Engineering ved Tsinghua University i Beijing har fået offentliggjort i tidsskriftet Journal of Tsinghua University (Science and Technology).

I den videnskabelige artikel fremlægger forskerne nogle ganske ambitiøse planer om at opføre verdens største 3D-printede objekt i form af en 180 meter høj dæmning. Den skal indgå i et kommende vandkraftværk, der opføres langs Den Gule Flod – den næst længste flod i Kina. Efter planen skal vandkraftværket forsyne området med hele 5 terawatt-timer strøm om året.

AI-styrede maskiner opfører dæmningen lag for lag

Det er dog ikke det mest imponerende ved projekt – det er i stedet fremstillingsmetoden. Efter planen skal der nemlig slet ikke anvendes god, gammeldags arbejdskraft. I stedet skal det enorme byggeprojekt udelukkende styres af algoritmer, som skal betjene ubemandede gravemaskiner, lastbiler, bulldozere, udlæggere og tromler. Konstruktionen af dæmningen bliver altså fuldstændig automatiseret, og det gør, at dæmningen ventes at kunne blive opført på kun to år.

Konstruktionen foregår groft sagt efter samme principper som klassisk 3D print. Maskinerne vil levere byggematerialer til de helt nøjagtige steder ved dæmningen, hvor de skal bruges, hvilket skulle eliminere menneskelige fejl. De ubemandede bulldozere, udlæggere og tromler vil forme dæmningen lag for lag. Sensorer på tromlerne vil sørge for at holde den kunstige intelligens informeret om hårdheden og stabiliteten for hvert af de 3D-printede lag, indtil dæmningen når en højde på de 180 meter.

Fordi processen kan køre uafbrudt, og fordi menneskelige fejl ventes at blive elimineret, er forventningen altså, at den høje dæmning kan opføres på blot to år.

Det er ikke første gang, at Kina har skabt overskrifter, når det kommer til teknologiske fremskridt inden for 3D-print.

I december 2019 gennemførte det kinesiske firma WinSun opførelsen af det dengang hidtil længste 3D-printede objekt – nemlig en 500 meter lang støttemur langs en flod. Firmaet har også mestret at skabe alverdens andre arkitektoniske løsninger ved brug af 3D-print, herunder en bro.

Læs også: Nyheder om future tech