Ny type solcellepanel fungerer uden direkte sollys

Ny type solcelle lavet af selvlysende partikler fra frugt- og grøntaffald kræver ikke direkte sollys for at skabe energi.

Ny type solcellepanel fungerer uden direkte sollys

For det meste er solpaneler designet sådan, at den fungerer bedst i direkte sollys. Det er også nødvendigt, at solpanelerne har en vis størrelse, hvilket stiller krav til, hvor de kan placeres, og hvordan de bruges.

Alt dette er med til at begrænse deres potentiale, men nu kommer en studerende ved navn Carvey Ehren Maigue med et bud på, hvordan det kan gøres anderledes i fremtiden, skriver The Brighter Side.

Solcelle lavet af affald

Maigue er studerende ved Mapau University i Filippinerne, og han har udviklet en prototype på en solcelle, der faktisk ikke kræver direkte sollys for at fungere optimalt. Det skyldes, at filmen er lavet ved hjælp af selvlysende partikler fra frugt- og grøntaffald.

De partikler bruges siden til at opfange ultraviolette stråler, der forvandles til synligt lys og bruges til at skabe energi. Det var idéen bag det nye solpanel AuREUS, som løser en række problemer.

For det første giver det en ny anvendelse af madaffald, og for det andet giver processen en løsning på at fortsat kunne skabe energi, selvom det er skyet udenfor.

Se også: Grøn teknologi kan redde jorden

Kan bruges på bygninger og biler

Baseret på prototypen på 90 x 60 centimeter kan et sådant solfilmspanel skabe tilstrækkeligt med energi til at lade to mobiltelefoner om dagen. Paneler i større format vil kunne lade større enheder eller måske endda hele bygninger op.

Solfilmen er desuden fleksibel, så man kan bruge dem på ujævne overflader. Man kan for eksempel forestille sig en elektrisk bil helt dækket i solfilm og på den måde holde sig opladet uden at skulle forbi en ladestation så ofte.

Maigue vandt i 2020 James Dyson Sustainability Award for sin opfindelse og håber, at den snart vil blive brugt på vinduer og vægge i store bygninger, så de bliver til konstante energikilder.

Næste foreløbige skridt er at udvikle sin første bygningsinstallation af AuREUS på en lille lægeklinik på øen Jomalig ud for det filippinske fastland, som ofte er uden strøm under storme.

Se også: Sådan vil fremtidens teknologi ændre verden

Vil demokratisere solenergi

Maigue forklarer, at han ønskede at demokratisere sit nye produkt.

“AuREUS har mulighed for at bringe solenergi tættere på folk. På samme måde som computere kun blev brugt af regeringen eller militæret, og nu er den samme teknologi i vores smartphones, ønsker jeg, at solceller bliver mere tilgængelige,” forklarer han.

Se også: Nyheder om fremtidens teknologi