Touchskærme fungerer fint uden brug af sjældent metal

Ved at benytte grafen kan man udvikle touchskærm uden at ydeevnen falder og derved mindske afhængigheden af det sjældne grundstof indium.

Touchskærme fungerer fint uden brug af sjældent metal

Moderne teknologi har ofte brug for sjældne metaller for at fungere. Indium er for eksempel et af de sjældneste metaller, men er en vigtig del i udviklingen af elektroniske enheder, særligt til touchskærme.

Tynde film af indiumtinoxid (ITO) er meget elektrisk ledende og gennemsigtige for lys, hvilket gør dem perfekte til en række skærmteknologier, herunder LCD, OLED, e-ink, LED-belysning, glasbelægninger og solceller.

Indium på listen over kritiske råstoffer

Problemet er, indium sjældent forekommer i elementær form i jordskorpen, så det skal udvindes som et biprodukt af malm, der udvindes som et biprodukt af zinkraffinering.

Indium optræder derfor på lister over kritiske råstoffer i Europa, USA, Australien og Japan.

Grafen kan bruges til touchskærme

Der er dog interessant nyt på den front. Forskere fra Paragraf og Queen Mary University of London har nemlig fremvist en måde at udskifte indium med grafen på, så man kan fremstille enheder med nøjagtig de samme elektroniske egenskaber. Metoden og undersøgelsen er offentliggjort i tidsskriftet Advanced Optical Materials.

Grafen består af et lag kulstof, der kun er ét atom tykt og har en række nyttige elektroniske og optiske egenskaber. Det hjælper også, at kulstof er et af de grundstoffer, der er flest af på jorden.

Forskerne startede med at deponere et lag grafen på et gennemsigtigt substrat, hvor det tilføjes salpetersyre for at øge dets konduktivitet. Derefter ætses det med lasere i et specifikt mønster for at gøre det til en anode. En grafenbaseret OLED-enhed fungerer lige så godt som de gamle indiumtinoxid-enheder, siger forskerne.

Professor Colin Humphreys, medforfatter til undersøgelsen, forklarer, at deres artikel er den første i verden, der viser, at grafen kan erstatte indium i en elektronisk/optisk enhed, og at de har vist, at en grafen-OLED har samme ydeevne som ITO-OLED.

Se også: Nye teknologier under udvikling

Dyrt at producere

Selvom grafen er et af de grundstoffer, der er mest forekommende på jorden, er det faktisk dyrt at udvinde og producere, mens indium er relativt billig.

Der bliver dog arbejdet på at udvikle produktionsmetoder til at fremstille grafen i større målestok til en lavere pris.

Se også: Nyheder om fremtidsteknologi