XPengs flyvende bil på jomfrurejse – næste generation kan køre og flyve

Den kinesiske elbilproducent Xpeng har gennemført den første offentlige flyvetur med sin flyvende bil, X2. Næste generation af transportdronen kan både køre og flyve.

XPengs flyvende bil på jomfrurejse – næste generation kan køre og flyve

Det lyder næsten som noget fra en science fiction-film, men det kinesiske firma XPeng, som også laver elbiler, har opnået en bedrift, som det er lykkedes de færreste virksomheder.

Læs også: Fremtidens teknologi vil ændre vores liv – her er alle de nye teknologier under udvikling

Første offentlige flyvetur med flyvende bil

Ved den store techmesse GITEX Global i Dubai sendte XPengs datterselskab XPeng AeroHT nemlig selskabets 5. generations flyvende bil i luften. Det er første gang, at det er for offentlig skue.

150 mennesker ved Skydive Dubai var vidner til jomfrurejsen, som foregik i mandags.

”XPeng X2’s offentlige fremvisning i Dubai er en vigtig milepæl for XPeng AeroHT og den internationale succes med flyvende biler. Dubai er en verdenskendt “by af innovation”, og det er grunden til, at vi besluttede at afholde X2’s første offentlige flyvearrangement her. Dagens flyvning er et vigtigt skridt i XPeng’s udforskning af fremtidens mobilitet,” siger Brian Gu, næstformand og direktør i XPeng.

XPeng X2 er 5. generation af flyvende biler, som XPeng AeroHT har udviklet og designet fra bunden. X2 ligner mest af alt en forstørret drone med dens lukkede cockpit af kulfiber med plads til to personer og fire rotorblade hængende over kabinen. Den flyvende bil kører, ligesom XPengs elbiler, på strøm og udleder derfor ingen CO₂ under flyvningen.

X2 er baseret på XPENGs elbil P7, og selv om den ’kun’ kan flyve og ikke køre, er der tale om et såkaldt electric vertical take-off and landing-køretøj (eVTOL).

Den flyvende bil vil ifølge XPeng i fremtiden kunne bruges til grøn transport i byområder, hvor den egner sig til korte rejser. Det kan eksempelvis være sightseeing eller medicinsk transport.

Dronen kan både styres manuelt og flyve af sig selv via en række sensorer. Den har også to-vejs 4G og 5G ombord.

Næste generation kan både køre og flyve

XPeng X2 kan ’kun’ flyve, men XPeng har ambitioner om at lave et køretøj, der kan både køre og flyve. Netop det bliver en realitet i 6. generations flyvende bil fra XPeng AeroHT.

De første detaljer om den flyvende bil, der kan både køre og flyve, blev præsenteret allerede i oktober i fjor. Køretøjet vil have et letvægtsdesign og en foldbar rotormekanisme, så man hurtigt kan skifte mellem kørsel og flyvning.

Planen er at lancere køretøjet i løbet af 2024.

Skulle man have lyst til at få en forsmag på teknologien, kan en udstillingsmodel af 5. generations flyvende bil, X2, allerede nu ses i XPENG Experience Store i København.

Læs også: Nyheder om fremtidens teknologi