DTU og VMware redder liv med virtualiseret version af dansk supercomputer

Supercomputeren Computerome er blevet udviklet i en virtualiseret version med løsninger fra VMware, der mindsker tiden, der bruges på videnskabelige projekter, til timer i stedet for dage.

DTU og VMware redder liv med virtualiseret version af dansk supercomputer

Ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU) står supercomputeren Computerome, som blev opført i 2014. Den er en af verdens mest kraftfulde HPC’er (High Performance Computer) til forskning inden for life science (biovidenskab) og sundhedsvidenskab.

I et samarbejde med DTU annoncerer den amerikanske cloudcomputing- og virtualiseringsvirksomhed VMware i dag, at man har skabt en virtualiseret version af Computerome, som er en af de kraftigste supercomputere i Skandinavien, ved brug af VMwares virtualiseringsløsninger. Virtualiseringen mindsker tiden, som forskere bruger på videnskabelige projekter, fra dage til timer.

Læs også: Alt om hardware – hvilke slags computerhardware findes der?

Virtualisering af Computerome sikrer hurtigere skalering af drift

Den første version af Computerome fra 2014 kunne ikke håndtere den voksende arbejdsbyrde og stigende mængde data. Derfor udviklede DTU og VMware den virtualiserede iteration af Computerome, som er designet til at fungere som en virtuel privat cloud, der kører mange mindre clouds i et sikkert, segmenteret netværk.

”Dette var en ny satsning, der kombinerede to førende teknologier. Vi tog en meget kompleks HPC-klynge – en af de største i verden – og kombinerede den med VMwares private cloudløsning. Det har ikke været muligt før,” siger Peter Løngreen, direktør hos Computerome.

Med virtualiseringen via VMwares Cloud Foundation-løsning kan Computerome hurtigere skalere sin drift til at konfigurere og igangsætte nye videnskabelige projekter, oplyser VMware. Dermed er tiden som bruges på projekter, mindsket fra dage til timer.

Læs også: Top 5 supercomputere i 2022 – første exaskala-supercomputer er her

Forbedrer dansk kræftforskning og redder liv

Computerome er i dag en vital del af Danmarks nationale e-infrastruktur og stiller en løsning til rådighed for sundhedssektoren, som kan bruge ydeevnen, sikkerheden og hastigheden til at gennemføre forskningsprojekter. Supercomputeren bruges blandt andet også af det Nationale Genom Center.

Supercomputeren bruges også flittigt af sundhedsvæsenet til blandt andet kræftbehandling, ligesom der udvikles algoritmer, som forudser risiko og fordele ved forskellige sygdomsbehandlinger. I Region Sjælland bruges supercomputeren til at vælge den bedste behandling i form af skræddersyede terapiforløb til hver enkelt kræftpatient.

”Computerome giver os en infrastruktur til at integrere titusindvis af patientdata simultant og finde den bedst mulige behandling til hver enkel patient. Det er unikt, og det giver os den kæmpe fordel, at vi hurtigt kan udføre research af meget høj kvalitet,” siger Ismail Gögenur, der er professor, dr.med. og overlæge ved Sjællands Universitetshospital.

Se også: Nyheder om hardware