Giftstoffer i mange billige headsets

Ved svenske Kemikalieinspektionens årlige stikprøvekontrol af billig forbrugerelektronik blev der fundet giftige stoffer i 35 procent af de testede produkter.

Giftstoffer i mange billige headsets

Den svenske Kemikalieinspektionens inspektion af billig forbrugerelektronik fandt for høje niveauer af toksiner i en lang række headsets og andre apparater.

Kemikalieinspektionen i Sverige har blandt andet til opgave at kontrollere, at reglerne for, hvilke kemikalier der må anvendes i forbrugerprodukter, overholdes. Ved årets stikprøvekontrol af billig forbrugerelektronik blev der fundet ikke-godkendte stoffer stoffer i 35 procent af de testede produkter.

Små virksomheder importerer giftige produkter

Ud af de i alt 69 kontrollerede produkter i projektet indeholdt 24 af dem ikke-godkendte stoffer over den lovlige grænse, og ud af de 69 produkter var 20 af dem headset. Af hovedtelefonerne indeholdt seks uautoriserede stoffer over den lovbestemte grænseværdi.

“Bly i lodninger og ftalater og kortkædede klorparaffiner i plast er de største tilbagevendende problemer år efter år. Det er vigtigt, at selv små virksomheder stiller kemiske krav til deres leverandører, og at de holder styr på, hvad deres produkter indeholder,” siger Mariana Pilenvik, inspektør i Kemikalieinspektionen på kemi.se.

”Undersøgelsen viser, at det især er små virksomheder, der importerer og sælger via e-handel, der har produkter med fejl, og det er ofte billigere produkter uden kendte mærker,” fortsætter hun.

Undersøgelsen omfatter ikke mobiltelefoner, men den omfatter en række forskellige headsets. Mærker som Urbanista, Marshall Headphones, Urbanears, JBL, Sony, Ifrogz og Bose er repræsenteret, og headset fra alle disse producenter indeholder ikke giftstoffer.

Headset som Genesis Radon 200, Cat Ear Headphones og JM21 blev der fundet for store mængder bly i, og det er alle headset, der også sælges i Danmark.

Se også: Hvilken slags computerhardware findes der?

Udgør ingen akut risiko

Kemikalieinspektionen påpeger, at niveauerne af stoffer i gadgets ikke udgør en akut risiko for brugeren, men at de bidrager til den samlede eksponering for kemiske stoffer. De kan også skade sundheden og miljøet, når de fremstilles og senere bliver til affald.

13 procent af produkterne manglede både CE-mærkning og fuldstændige kontaktoplysninger for producent og importør, mens 36 procent havde CE-mærkning, men ingen kontaktoplysninger.

Rapporten, med en komplet liste over de testede produkter, kan downloades her.

Se også: Nyheder om hardware