HaLow Wi-Fi har en imponerende rækkevidde på 3 kilometer

Virksomheden Morse Micro har udviklet og demonstreret en Wi-Fi HaLow-microchip, der giver Wi-Fi-dækning i 3 kilometers afstand.

De fleste danskere har Wi-Fi i deres husstand og kender formentlig til udfordringen med manglende indendørs dækning – særligt ved brugt af de høje 5 eller 6 GHz-frekvensbånd.

Det lavere 2,4 GHz frekvensbånd kan forbedre dækningen, men det er på bekostning af hastighed og båndbredde.

Læs også: Alt om hardware – hvilke slags computerhardware findes der?

HaLow Wi-Fi giver internet i 3 kilometers afstand

Netværksstandarden HaLow Wi-Fi (802.11ah) tager dette princip til ekstremerne. Godt nok har standarden været her siden 2017, men den er gennem årene blevet forbedret gevaldigt.

Virksomheden Morse Micro har netop gennemført en demonstration, der viser, at den trådløse netværksteknologi kan facilitere en trådløs netværksforbindelse i 3 kilometers afstand. Oprindeligt er standarden kun udviklet til at give en dækning på 1 kilometer.

Testen er gennemført på en strand i Sydney, hvor virksomheden, der udvikler HaLow Wi-Fi-mikrochips, holder til. Under testen gennemføres et videoopkald ved henholdsvis 250, 500, 1.000, 1.500 og 3.000 meters afstand.

HaLow Fi-Fi understøtter ikke høje hastigheder – faktisk kun op til 32 Mbit/s, og teknologien anvender et lavt 900 MHz-frekvensbånd, som også bruger utroligt lidt strøm. Derfor er teknologien ikke velegnet til hurtig download af store filer, men streaming kan godt lade sig gøre, og videoopkald og browsing er intet problem.

I testen opnås der en downloadhastighed på 17 Mbit/s ved 250 meters afstand, mens hastigheden ligger på omkring 8-11 Mbit/s ved 500-2.000 meters afstand. Først ved 3.000 meters afstand er hastigheden helt nede på 1 Mbit/s, men det er stadig nok til at gennemføre et videoopkald. Godt nok er videokvaliteten voldsomt komprimeret, men lyden er stadig af forholdsvis god kvalitet.

HaLow Wi-Fi ventes ikke at blive en teknologi, der finder vej til forbrugere lige foreløbig. I stedet tilbyder virksomheder som Morse Micro netværksstandarden til virksomheder og myndigheder, som relativt billigt og nemt kan forbinde kameraer og forskellige systemer uden at skulle have gang i dyre, kablede installationer.

Teknologien er udviklet til at understøtte smart-bygninger, IoT-enheder, wearables og kritisk infrastruktur og kan derfor have flere tusinder af enheder tilsluttet på én gang.

Den nyeste Wi-Fi 7-standard er klar

Modsat HaLow Wi-Fi vil en anden netværksstandard, Wi-Fi 7, blive anvendt bredt i de kommende år.

Wi-Fi Alliance har for nylig færdiggjort udviklingen af den nyeste Wi-Fi-standard, og forskellige Wi-Fi 7-produkter såsom routere er begyndt at blive certificeret.

I forhold til Wi-Fi 6 har den nye Wi-Fi 7-standard dobbelt så høj båndbredde per kanal (op til 320 MHz). Med nye, spændende teknologier som Multi-Link Operation (MLO) er det også muligt at bruge flere frekvensbånd på én gang.

Læs meget mere om Wi-Fi 7 her.

Læs også: Nyheder om hardware