Hvad er Wi-Fi 7, og bør jeg opgradere til det?
Om ganske kort tid – til maj – bliver den trådløse netværksstandard, Wi-Fi, opgraderet med version 7. Men hvad er Wi-Fi 7, og hvilke forbedringer bringer det med sig? Bør du opgradere router, smartphone og computer til Wi-Fi 7?
Vi introducerer dig her til Wi-Fi 7.
Læs også: Alt om hardware – hvilke slags computerhardware findes der?
Hvad er Wi-Fi 7?
Wi-Fi 7 er 7. generation af den trådløse netværksstandard Wi-Fi. Wi-Fi 7 går også under navnene IEEE 802.11be og Extremely High Throughput (EHT).
Wi-Fi 7 bygger videre på Wi-Fi 6E-teknologien og understøtter tre frekvenser: 2,4 GHz, 5 GHz og 6 GHz.
Hastigheder på mange Gbit/s
Wi-Fi 7 understøtter teoretiske overførelseshastigheder på helt op til 48 Gbit/s, men i praksis vil hastighederne være markant lavere. Det er fem gange højere end Wi-Fi 6.
Den helt store forbedring i Wi-Fi 7 er ganske kort højere overførelseshastigheder. Ifølge Intel kan en typisk bærbar computer med understøttelse af Wi-Fi 7 opnå en potentiel maksimal netværkshastighed på næsten 5,8 Gbit/s. Igen er der tale om en teoretisk hastighed, så i praksis vil hastighederne være lavere, men ikke desto mindre er det en markant forbedring sammenlignet med Wi-Fi 6E og især Wi-Fi 6.
Dobbelt så høj båndbredde
En af grundene til, at Wi-Fi 7 er så meget hurtigere, er, at båndbredden per kanal – eller det man kan sammenligne med antallet af vejbaner på motorvejen – er øget til 320 MHz. Det er det dobbelte af, hvad en god router med Wi-Fi 5, 6 eller 6E understøtter.
Der kan altså strømme dobbelt så meget data igennem en kanal på én gang end tidligere. Det er dog kun via 6 GHz-frekvensbåndet, at disse høje datastrømme understøttes, da der ganske enkelt ikke er plads på 5 GHz-frekvensbåndet.
Multi-Link Operation (MLO)
En ny funktion i Wi-Fi 7 er Multi-Link Operation (MLO). Her kan flere frekvensbånd anvendes på én gang til at øge netværkshastigheden. For eksempel kan du opnå en samlet downloadhastighed på 1.500 Mbit/s ved at downloade med 1.000 Mbit/s via 6 GHz-frekvensbåndet og med 500 Mbit/s via 5 GHz-frekvensbåndet. Hvordan det virker i praksis, ved vi endnu ikke.
MU-MIMO
Wi-Fi 7 har også bedre understøttelse af MU-MIMO (multi-user multiple-input and multiple-output). Med Wi-Fi 7 er der understøttelse af 16 MIMO-strømme. Det betyder ganske enkelt, at en Wi-Fi 7-router med 16 antenner kan kommunikere samtidig med op til 16 enheder (eller én enhed med 16 antenner). Det er en fordobling af antallet i Wi-Fi 6-standarden.
Det er dog ikke en funktion, der bliver bredt tilgængelig lige med det samme. Selv de dyreste Wi-Fi 6E-routere understøtter kun 4 x 4 MU-MIMO, og de fleste smartphones understøtter kun 2 x 2 MU-MIMO.
Hvornår kan jeg få Wi-Fi 7 i mine enheder?
Det er faktisk allerede nu muligt at købe routere med Wi-Fi 7 – f.eks. TP-Link Deco BE65 Mesh-router. Samsung Galaxy S23 Ultra understøtter også Wi-Fi 7, men mangler endnu at få standarden aktiveret gennem en softwareopdatering.
Det er også muligt at finde computere med Wi-Fi 7, f.eks. Acers 16 tommer Swift Edge-bærbare computer. Inden udgangen af året er Intel også klar med BE200 Wi-Fi 7-netværkskort til stationære computere.
Selv om udvalget pt. er stærkt begrænset, kan du altså godt finde forbrugerelektronik med Wi-Fi 7.
Vent med at opgradere til Wi-Fi 7
Der er ingen grund til, at du allerede nu skynder dig med at opgradere netværksrouteren i hjemmet, din smartphone og din computer.
Wi-Fi 7-standarden er endnu ikke 100 procent færdigudviklet, og da der fortsat er så få enheder, som understøtter standarden, vil du ikke få gavn af forbedringerne – endnu.
Den såkaldte Wi-Fi Alliance er endnu heller ikke begyndt at certificere enheder med Wi-Fi 7. Først når den er begyndt at certificere Wi-Fi 7-enheder, er du garanteret, at et produkt med understøtter hele Wi-Fi 7-standarden.
Selv om nyhederne er spændende, bør du altså vente lidt med at opgradere elektronikprodukterne derhjemme.
Læs også: Nyheder om hardware