Microsoft og OpenAI planlægger gigantisk datacenter til 100 mia. dollar

Microsoft og OpenAI vil opføre et historisk stort AI-datacenter, der er 100 gange større end nogle af de nuværende største datacentre.

Microsoft og OpenAI planlægger gigantisk datacenter til 100 mia. dollar

Microsoft og OpenAI arbejder på planer om at opføre et datacenter som led i et projekt, der kan koste helt op til svimlende 100 milliarder dollar. Det svarer til 695 milliarder kroner.

Datacenterprojektet inkluderer en supercomputer til kunstig intelligens kaldet “Stargate”, der skal lanceres i 2028, skriver The Information.

Se også: Alt om hardware – hvilke slags computerhardware findes der?

100 gange dyrere end de største datacentre

Den hastige udbredelse af generativ AI har ført til en voldsom efterspørgsel på AI-optimerede datacentre, der kan håndtere mere avancerede opgaver end traditionelle datacentre.

Ifølge mediet vil Microsoft sandsynligvis finansiere projektet, som forventes at blive 100 gange dyrere end nogle af de største eksisterende datacentre.

Supercomputeren vil have base i USA og være den største i en serie, som de to virksomheder ønsker at bygge i løbet af de næste seks år, lyder det.

Det voldsomme beløb på 100 milliarder dollar – 799 milliarder kroner – skulle ifølge The Information komme fra en person, der har talt med OpenAI’s direktør Sam Altman om projektet, samt en person, der har set nogle af Microsofts indledende omkostningsestimater.

Udgifterne til planen kan endda overstige 115 milliarder dollars, hvilket er mere end en tredobling af Microsofts udgifter sidste år til investeringer i servere, bygninger og andet udstyr, fremgår det af rapporten.

Se også: Danmark får en af verdens kraftigste AI-supercomputere

Stargate kommer i fase fem

Sam Altman og Microsoft vil opføre AI-supercomputerne over fem faser, hvoraf Stargate er den sidste og femte fase. Ifølge rapporten arbejder Microsoft på en mindre supercomputer i fjerde fase til OpenAI, som skal lanceres omkring 2026.

Microsoft og OpenAI er i dag midt i den tredje fase planen, hvor en betydelig del af omkostningerne til de næste to faser involverer anskaffelse af de nødvendige AI-chips, lyder det.

Inden for AI-chips er det chipdesigneren og -producenten NVIDIA, der er førende. Nvidias direktør Jensen Huang fortalte i marts til CNBC, at den seneste “Blackwell” B200 AI-chip vil koste mellem 30.000 og 40.000 dollar – altså op mod 280.000 kroner.

Den stigende efterspørgsel på AI-chips fik Microsoft til i november at annoncere to specialdesignede computerchips til AI-opgaver.

Det storstilede datacenterprojekt er designet, så det er muligt at bruge chips fra forskellige leverandører.

“Vi planlægger altid den næste generation af infrastrukturinnovationer, der er nødvendige for at fortsætte med at skubbe grænsen for AI-kapacitet,” siger en Microsoft- talsmand til Reuters.

Talsmanden ønskede dog ikke at kommentere på den planlagte lancering af Stargate-supercomputeren.

Se også: Nyheder om hardware