Slut med vævsprøve: Ny enhed kan opdage kræft i blodprøver
Forskere fra University of Technology Sydney i Australien har opnået et stort gennembrud inden for kræftforskning. De har udviklet en lille enhed kaldet Static Droplet Microfluidic (SDM), som er i stand til at opdage og analysere kræftceller i blodprøver.
Med opfindelsen af enheden er det derfor ikke nødvendigt at få foretaget en vævsprøve – også kaldet en biopsi, som er mere eller mindre indgribende, alt efter hvor på kroppen prøven skal tages.
Resultatet af forskningen er blevet offentliggjort i tidsskriftet Biosensors and Bioelectronics.
Læs også: Biotek – sådan har bioteknologi formet vores samfund
Registrerer ændringer i cellers stofskifte
De hidtil nødvendige biopsier er ifølge professor Majid Warkiani ubehagelige for en gruppe patienter, og der er også øget risiko for komplikationer på grund af operationer ved nogle typer vævsprøver.
“Det er langt mindre invasivt at behandle kræft ved at vurdere kræftceller i blodprøver end at foretage vævsprøver. Det giver lægerne mulighed for at gentage prøverne og overvåge patientens reaktion på behandlingen,” forklarer han.
Den lille enhed er i stand til hurtigt at opdage kræftceller i blodet, idet de har løsrevet sig fra den primære tumor og er ført ind i blodstrømmen. Kræftceller bruger mere glukose og danner mere mælkesyre (laktat) end raske celler. Derfor overvåger enheden celler for øget indhold af mælkesyre ved brug af pH-følsom fluorescerende farvestof, som opdager syredannelse rundt om cellerne.
“En enkelt kræftcelle kan findes blandt milliarder af blodceller i blot én milliliter blod, hvilket gør den meget svær at finde. Den nye teknologi til at opdage kræftceller har 38.400 kamre, der kan isolere og klassificere antallet af metabolisk aktive kræftceller,” siger Majid Warkiani.
Sparer læger for tid og forbedrer diagnosticeringen
Der er flere fordele ved at bruge den nye enhed. For det første er proceduren langt simplere, hurtigere og billigere end at skulle foretage en biopsi, og det kræver heller ikke særlige færdigheder at betjene den.
Den nye teknologi er designet til at blive anvendt både i forskning og i kliniske laboratorier uden brug af hverken højteknologisk udstyr eller trænet personale. Med andre ord kan læger diagnosticere og overvåge kræftpatienter på en meget praktisk og billig måde.
Forskerne bag har ansøgt om at få patenteret enhedens design og har planer om at kommercialisere produktet.
Læs også: Nyheder om bioteknologi